latinica  ћирилица
10/09/2020 |  12:06 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Protjerano 60 stranih državljana prema sporazumima o readmisiji (FOTO)

Služba za poslove sa strancima na osnovu sporazuma o readmisiji sa teritorije BiH udaljila je 60 stranih državljana u zemlje porijekla ili u zemlju koja ih prihvata.
Protjerani  strani državljani (foto:SZP sa strancima) -
Protjerani strani državljani (foto:SZP sa strancima)

Riječ je o strancima koji su bili pod nadzorom u Imigracionom centru ove službe i kojima je izrečena mjera protjerivanja sa teritorije BiH zbog ilegalnog boravka, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Operativnim radom u postupku koji je prethodio udaljenju utvrđeno je da su lica prije dolaska na teritoriju BiH boravila u Srbiji i Crnoj Gori, te je 29 lica vraćeno u Srbiju, a četiri u Crnu Goru.

Riječ je o 18 državljana Pakistana, po pet iz Bangladeša i Avganistana, dva iz Alžira, te po jedan iz Turske, Iraka i Albanije.

U okviru mjera i aktivnosti suprotstavljanja ilegalnim migracijama, u saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka, sa teritorije BiH udaljeno je 14 lica u njihove zemlje porijekla.

Protjerani strani državljani (foto:Služba za poslove sa strancima)

Riječ je o osam državljani Iraka, četiri Tunišanina i dvojici Pakistanaca, kojima je Služba za poslove sa strancima izrekla mjeru protjerivanja zbog ilegalnog boravka u BiH, sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne godine.

Služba za poslove sa strancima je samostalno realizovala dobrovoljni povratak za 13 državljana Turske, koji su nakon sprovedenih procedura vraćeni u zemlju porijekla.

Služba kontinuirano radi na pronalsku dokaza koji se mogu koristiti u postupku readmisije, kao i na podizanju svijesti migranata o značaju i prednostima dobrovoljnog povratka u njihove zemlje porijekla.