latinica  ћирилица
10/09/2020 |  12:17 | Autor: TANЈUG

U Austriji velika nezaposlenost, a nedostaju radnici

U Austriji na tržištu rada vlada paradoksalna situacija, jer pored velike nezaposlenosti usljed korona virus krize, mnogim kompanijama nedostaje potrebna radna snaga.
Posao - Foto: ilustracija
PosaoFoto: ilustracija

Trenutno u Austriji ima više od 410.000 nezaposlenih, a predsjednik Privredne komore Austrije Harald Marer očekuje da će taj broj porasti još u ovom mjesecu za daljih 80.000.

Uz to 400.000 ljudi radi na skraćeno radno vrijeme.

- I pored rastuće nezaposlenosti mnoga preduzeća ne mogu da nađu radnu snagu - kaže Marer, dodajući da je uzrok tome što se osobe koje traže posao ne nalaze tamo gdje postoje radna mjesta.

Samo u IT sektoru otvoreno je 20.000 radnih mjesta, u njezi 2.500, a u uslužnim djelatnostima nedostaje stručna radna snaga, na primjer 1.300 instalatera.

Da nezaposlenost ne bi ostala visoka, Privredna komora zahtijeva mjere od vlade, socijalnih partnera i Servisa za zapošljavanje.

- Prioritet je kvalifikacija. Korona kriza je podstakla put u pravcu digitalizacije i taj pravac treba da slijedi i obrazovanje - kaže generalni sekretar Komore Karlhajnc Kopf.

On je ukazao da su se zanati pokazali "otporniji" na krizu i da zanatlije lakše od fakultetski obrazovanih osoba nalaze posao.