latinica  ћирилица
10/09/2020 |  13:02 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Vojnotehnička pomoć biće nastavljena

Srbija za rješavanje kosovskog i drugih međunarodnih i bilateralnih pitanja može da se osloni na podršku Rusije, koja će nastaviti da joj pruža vojnotehničku pomoć, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.
Beograd - Bocan-Harčenko - Vulin - Foto: SRNA
Beograd - Bocan-Harčenko - VulinFoto: SRNA

Bocan-Harčenko, koji je danas ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu uručio Spomenicu direktora Federalne službe Ruske Federacije za uspješnu vojnotehničku saradnju, naglasio je da "bilateralna saradnja na vojnotehničkom polju predstavlja veliki nivo povjerenja" dvije države.

Na ceremoniji dodjele odlikovanja predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom, on je rekao da je ranije danas u telefonskom razgovoru predsjednika Srbije /Aleksandra Vučića/ i Rusije /Vladimira Putina/ "još jednom naglašeno i podvučeno zadovoljstvo razvojem bilateralne saradnje".

- Što se tiče Kosova, ono je sada na vrhu agende međunarodnih zbivanja. Potvrđen je stav Rusije i naglašen lični doprinos Vučića, koji traži trajno, pravilno, pravično rješenje koje bi odgovaralo interesima Srbije i srpskog naroda - rekao je Bocan-Harčenko, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ambasador Rusije u Srbije je naglasio da će njegova zemlja nastaviti vojnotehničku pomoć Srbiji, "polazeći od toga da se jačanje vojske i odbrambenih mogućnosti Srbije uklapa u suverenitet i samostalno odlučivanje".

Prema njegovim riječima, vojnotehnička pomoć Rusije ukpala se i u "jačanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta" Srbije.

- Srbija može da se osloni na pomoć, podršku i razumijevanje Rusije na polju vojnotehničke saradnje, ali i u drugim sferama bilateralne saradnje - dodao je Bocan-Harčenko.

On je istakao da mu je velika čast što je u prilici da uruči nagrade koje su u Rusiji veoma značajne.

- Јoš su značajnije zbog toga što se dodjeljuju u godini kada se slavi 75 godina zajedničke pobjede nad fašizmom. Našu zajedničku pobjedu slavimo i ne samo da govorimo već i radimo da učvrstimo našu tradiciju i zajedničke vrednosti - rekao je Bocan-Harčenko.

Vulin je rekao da priznanje koje je dobio pripada svim pripadnicima Ministarstva odbrane Srbije, te naglasio značaj jačanja Vojske Srbije.

- Јačanje naše vojske je i jačanje naše slobode, jačanje države Srbije, naše spremnosti i sposobnosti da zaštitimo sebe, ali i Srbe bez obzira gde oni da žive - dodao je Vulin.

Prema njegovim riječima, vojno-tehnička saradnja dvije zemlje uvijek je dokaz i međusobnog povjerenja.

- Odnosi između ministarstava odbrane Rusije i Srbije nikada nisu bili na višem nivou, nikada nisu bili sadržajniji, iskreniji - istakao je Vulin.

Na svečanosti Bocan-Harčenko je uručio pomoćniku ministra odbrane Srbije za materijalne resurse Nenadu Miloradoviću Orden direktora Federalne službe "Za zasluge u oblasti odbrane i vojnotehničke saradnje".

On je komandantu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Dušku Žarkoviću uručio Medalju direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Izaslanik Rusije u Srbiji general-major Aleksandar Zinčenko uručio je generalnom direktoru "Јugoimport-SDPR-a" Јugoslavu Petkoviću Plaketu direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Predstavnik kompanije "Rostek" u Srbiji Aleksandar Vosmirka uručio je načelniku Odjeljenja za Evropu i Ameriku "Јugoimport-SDPR-a" Miroslavu Mijatoviću Medalju direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

u saopštenju je navedeno i da je u Ambasadi Srbije u Moskvi izaslaniku odbrane Srbije u Rusiji, pukovniku Budimiru Gajiću uručena Medalja direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.