latinica  ћирилица
10/09/2020 |  14:39 | Autor: SRNA

Lazić: Mašović poslao dopis da više nema nestalih Srba nego samo nestalih lica

Predsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je danas da je ta organizacija dobila zvaničan dopis od Amora Mašovića iz Instituta za nestala lica, "u kojem navodi da nema više nestalih Srba, nego samo nestalih lica".
Veljko Lazić - Foto: SRNA
Veljko LazićFoto: SRNA

Lazić je istakao da je Mašović tim dopisom eliminisao srpski narod, tako da se ne mogu dobiti podaci o tome gdje je i koliko Srba nestalo.

- Smatram da te podatke ne možemo dobiti zato što muslimanskoj strani ne odgovaraju tačni podaci o broju nestalih jer moraju da namire Srebrenicu brojkom koju su napisali na ulazu u Potočare - rekao je Lazić novinarima na Crnom vrhu, gdje je prisustvovao obilježavanju 28 godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koje su na današnji dan 1992. godine iz zasjede ubili muslimanski vojnici.

Lazić je istakao da je proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti otežan jer se sav posao radi u Sarajevu, gdje se ne odvajaju srpske žrtve, već svi nestali traže zajedno.

On je rekao da je predlagano Savjetu ministara da izvrši rekonstrukciju Instituta za traženje nestalih ili da se traženje nestalih ponovo vrati na nivo Republike Srpske i Federacije BiH.

Lazić je naglasio da se mora insistirati na promjeni sistema traženja nestalih u BiH i podsjetio da se traže tijela 1.660 nestalih Srba.

- Moramo da se sjećamo srpskih žrtava, jer je trenutna situacija u BiH takva da za zločine nad srskim narodom niko ne odgovara zahvaljujući neradu i Tužilaštva i Suda BiH - rekao je Lazić.

Lazić je istakao da Tužilaštvo BiH zaobilazi u širokom krugu procesuiranje zločina nad srpskim žrtvama uopšte, kao i ovaj na Crnom vrhu, te zločince koji su vršili masakre nad nedužnim Srbima.