latinica  ћирилица
10/09/2020 |  17:16 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

Utvrđen plan prijema kadeta u Graničnoj policiji

Savjet ministara utvrdio je plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u ovoj godini, kojim je predviđeno zapošljavanje 300 kadeta u Graničnu policiju BiH do kraja aprila 2022. godine.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Prema planu, prva grupa od 125 kadeta za čin policajca i 25 kadeta za čin mlađeg inspektora trebala bi da započne školovanje 1. januara naredne godine. Policajci bi trebali da se zaposle u septembru naredne godine, a mlađi inspektori u maju 2021.

Druga grupa od 125 kadeta za čin policajca i 25 kadeta za čin mlađeg inspektora trebalo bi da započne školovanje 1. oktobra 2021. godine, a da se zaposle u maju 2022. godine /policajci/, odnosno u februaru /mlađi inspektori/, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Evropska komisija je u okviru projekta pomoći BiH u upravljanju migracijama "IPA posebne mjere tri", između ostalog, odobrila 2.250.000 KM za finansiranje troškova osnovne obuke za 300 kadeta Granične policije. Ova sredstva će biti operativna tokom ovog mjeseca.

Savjet ministara utvrdio je prijedlog odluke o ratifikaciji amandmana na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač /Kigali amandman/. Riječ je o amandmanu o postepenom smanjenju korištenja hidrofluorkarbona - HFC supstanci.

Na ovaj način BiH preduzima važan korak u sprovođenju pravnog nasljeđa EU u oblasti zaštite životne sredine i stvara uslove za održivi razvoj privrede BiH.

Ratifikacijom ovog amandmana BiH će kao zemlja u razvoju uspostaviti sistem dozvola za izvoz i uvoz ovih supstanci, te izvještavanja o njihovoj potrošnji.

Takođe će, između ostalog, uvesti kontrolne mjere koje se odnose na određivanje osnovne potrošnje za period od 2020. do 2022. godine i zamrzavanje potrošnje na osnovnom nivou do 2024. godine.

Prijedlog odluke biće upućen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru ratifikacije.

Savjet ministara dao je saglasnosti za imenovanje višeg narednika Filipa Јedrihovskog za pomoćnika vojnog atašea Austrije za BiH, sa sjedištem u Sarajevu, i za imenovanje pukovnika Endrjua Tejta za odbrambenog atašea Velike Britanije za BiH, sa sjedištem u Sarajevu.