latinica  ћирилица
10/09/2020 |  17:45 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Povećan priliv migranata izazov za BiH

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selmu Cikotića o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH, istakavši da je predmet njihovog rada u 2020. godini bilo više od 12.000 migranata.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Tokom prve Cikotićeve posjete Službi za poslove sa strancima, sagovornici su se saglasili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih bezbjednosnih, ali i humanitarnih izazova za BiH, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za sprovođenje zakona kako bi se BiH uspješno nosila sa ovim problemom.

Ujić je upoznao Cikotića o svim problemima sa kojima se suočava Služba usljed migrantske krize, posebno sa nedostatkom ljudskih kapaciteta, te koji bi se koraci trebali preduzeti u rješavanju ovog bezbjednosnog i humanitarnog problema, kojim je posebno opterećen Unsko-sanski i Kanton Sarajevo, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Istaknuto je da je neophodna izmjena Zakona o strancima, Zakona o Službi za poslove sa strancima, kao i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Službe, kako bi se podigla njena operativnost i efikasno odgovorilo na povećan priliv migranata.

Ujić je izrazio uvjerenje da će se dobra saradnja Službe za poslove sa strancima i Ministarstva bezbjednosti i dalje nastaviti.