latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:14 ⇒ 11/09/2020 | 07:55 | Autor: RTRS

SM odbio da kontakt tačka Evropola bude u Ministarstvu bezbjednosti (VIDEO)

Bošnjački ministri u Savjetu ministara nastavljaju sa opstrukcijama u uspostavljanju zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom. Danas su glasali protiv Odluke o dodjeli prostora u Ministarstvu bezbjednosti u kojem je smještaj "kontakt tačke" predviđen već potpisanim i ratifikovanim Sporazumom o operativnoj i strateškoj saradnji sa evropskom policijom. Traže vrijeme za dodatno usaglašavanje. Iz Srpske odgovor – sve je već usaglašeno.

Nije nepoznanica za SDA i njene emisare da sporazume potpišu, pa se "predomisle" i potpis "povuku. Јoš od 1992. kada je Alija Izetbegović "pogazio" potpisani "Kutiljerov plan", koji je bio prepreka troipogodišnjem ratu i krvoproliću u BiH.

Najnoviji "ambiciozni" umišljaj sa iste adrese, mogao bi da rezultira raskidom Sporazuma o saradnji sa Evropskom policijom. No to "emisarima" SDA ne smeta. Oni bi usaglašeni i potpisani Sporazum ponovo da "usaglašavaju".

- Glasalo se protiv usvajanja odluke o Evropolu koji bi trebao biti lociran u zgradi institucija BiH. Dakle, ostaje na snazi ona stara odluka do daljnjeg, dok se ne usaglase stavovi - izjavila je ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković.

A Sporazum na trusnom bh. tlu godinama već "usaglašavan". I usaglašen! I potpisan sa Evropolom sada već daleke 2016. Dvije godine kasnije je ratifikovan od strane i Evropskog i bh. parlamenta. U njemu je sjedište Kontakt tačke precizirano - u prostorijama Ministarstva bezbjednosti. Nema dodatnog usaglašavanja niti novih "aranžmana" u projekciji SDA, jasan je odgovor iz Srpske.

- Јer ko to ima pravo da ga promijeni? Ono što mi tražimo da se implementira onako kako je i potpisan i ratifikovan, da se mora uspostaviti zajednička kontakt tačka na adresi Trg BiH broj 1 kako je to predviđeno Sporazumom i ne može biti ni u Direkciji, niti u bilo kojoj drugoj organizacionoj jedinici - naglasio je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

"Stara odluka" koja, kako reče Turkovićeva, "ostaje na snazi", bez "snage" je ostala potpisivanjem Sporazuma! I umjesto da se preispita četverogodišnja odgovornost menadžmenta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, gdje je prvobitno i mislilo se privremeno, oprema smještena, a polulegalna razmjena informacija sa Evropolom uspostavljena, bošnjački kadar bi status kvo da ostavi.

Direktor Direkcije Mirsad Vilić, čini se, ni sam ne zna šta mu je zakonski u opisu posla. Kada piše pisma strancima, Direkcija je "jedina "nadležna" za saradnju sa Evropolom". Kada se obraća bh. zakonodavcima, međutim, indirektno nehotice priznaje da baš i nije! Zbog toga je još ranije kaže tražio izmjene zakona i podzakonskih akata, a sve kako bi i opremu i saradnju sa evropskom policijom sačuvao pod okriljem Direkcije kojom upravlja.

- U pregovorima oko uspostavljanja zajedničke kontaktne tačke sve vrijeme smo izdvajali naše mišljenje, ukazivali da se moraju promijeniti određeni zakonski i podzakonski akti - ističe Vilić.

Direkcija nema nadležnosti da aktivno učestvuje u razmjeni informacija sa -om.

Nije tvorac niti vlasnik operativnih policijskih podataka, a pogotovo nema operativne nadležnosti da vrši istrage krivičnih djela iz mandata EVROPOL-a, što je suština saradnje, podsjećaju "zbunjenog" direktora Direkcije iz MUP-a Srpske.

No umjesto zakona, Vilić u navodnim pohvalama za rad anonimnih stranih oratora, traži uporište. A resorni ministar Selmo Cikotić u dilemi čeka odgovore od radne grupe nepoznatog sastava, koju je baš on formirao.

- Nisam do svih pojedinosti ušao u ovaj problem, ali sam zadužio jednu radnu grupu da pripremi sve te aspekte i da dobijemo cjelovitiji uvid u sve ovo i ja očekujem da će u toku naredne sedmice ili eventualno sedmice iza, imati prijedlog ovog rješenja - ističe Cikotić.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović nema dilemu. Na djelu je, kaže, strateški partijski angažman.

- U preračunavanju svom političkom se previdjelo tada kada je to bilo prihvaćeno pitanje da DKPT ne može biti policijsko tijelo u smislu da ono postaje Ministarstvo unutrašnjih poslova na nivou BiH. Sada neko želi da preokrene situaciju - ističe Nović.

A dok iz SDA neuspješno pokušavaju da "preokrenu" situaciju" nije naodmet podsjetiti upozorenje Kancelarije Evropske unije iz maja, kako je za "efikasnu razmjenu operativnih podataka sa svim policijskim agencijama, ključno uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke".

U suprotnom BiH bi mogla da ostane i bez Sporazuma i bez razmjene podataka sa Evropskom policijom. I bila bi jedina u Evropi sa takvim statusom.