latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:17 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Vozućani evocirali uspomene na stradale i nestale (VIDEO)

Pješačenjem „stazama egzodusa“, Srbi protjerani iz Vozuće, doline Krivaje i južnog dijela Ozrena obilježili su 25 godina od progona iz svojih domova. To je podsjećanje na 10. septembar, kada se 1995. godine dogodio egzodus kompletnog srpskog stanovništva iz ovog dijela Federacije.
Doboj - marš "Stazom egzodusa 2020" - Foto: SRNA
Doboj - marš "Stazom egzodusa 2020"Foto: SRNA

Pješke, stazama dugim 22 kilometra, kojima su prije 20 godina tražili spas - protjerani sa svojih ognjišta, Vozućani iz doline rijeke Krivaje i danas su pješačili. Evocirali su uspomene na stradale i nestale.

- Upravo zbog njih i još 130 nestalih koje mi tražujemo sa naših prostora, obavljaćemo i održavaćemo ovaj mašr stazama egzodusa sve dok se ne pronađu nestali - istakao je Zoran Blagojević, bivši ratni starješina i predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana.

Radenko Stanković traži oca Branka. Kaže, nema šta nisu učinili da saznaju gdje je skončao, ali uzalud.

- U potrazi smo i dan danas , ali nema pa nema - kaže Stanković.

U akciji tzv Armije BiH i odreda El mudžahid, od 10. do 24. septembra 1995. iz doline rijeke Krivaje protjerano je 1.920 srpskih porodica. Ubijeno je 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila.

Vozuća je danas pusta. Povratak nije uspio, a malobrojni Srbi prepušteni su sami sebi.

Miladin Stojanović sa suprugom u Stošnici živi od invalidnine.

- Slabo pomažu, čim vidi da si Srbin, jer nema puno povratnika. Da ima puno povratnika onda bi se nešto ostvarilo, ovako slabo - priča Stojanović.

Većina Vozućana novi dom našla je u gradovima dobojske regije.

- Grad Doboj zajedno sa Zoranom Blagojevićem i u proteklom periodu i svih ovih godina je davao značaj i udruženju i ovom datumu kako bi oteli od zaborava sve ono što su ovi ljudi pretrpjeli i žrtvu koju su dali - naglasio je gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.

Kod crkve u Stogu, na mjestu gdje je pronađena masovna grobnica sa 21 tijelom, od kojih je 17 obezglavljeno, mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je pomen.