latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:19 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

U Prnjavoru obilježen Dan ratnih vojnih invalida (VIDEO)

Pomenom poginulim i umrlim saborcima i sjednicom Predsjedništva Saveza, u Prnjavoru je obilježen Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske. Ukazano je na potrebu poboljšanja materijalnog položaja i nivoa zdravstvene zaštite grupe boraca kojih je u Srpskoj 31.278.
Savez RVI Republike Srpske u Prnjavoru - Foto: RTRS
Savez RVI Republike Srpske u PrnjavoruFoto: RTRS

Republički Savez ratnih vojnih invalida traži kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, prije svega kraće čekanje na specijalističke preglede i osnivanje posebnih ambulanti. Zahtijevaju povećanje osnovice za obračun invalidnine, jer su nezadovoljni osnovicom koja iznosi 69 odsto prosječne neto plate.

Dragan Vrhovac, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, ističe da je došlo vrijeme da se izjednače osnovica za obračun invalidnine i neto plata.

- Očekujemo i da se započne sa usaglašavanjem osnovice lične invalidnine sa neto platom. Predložićemo republičkim institucijama da se do 2024. godine izvrši povećanje - rekao je novinarima Vrhovac nakon sjednice Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, održane u Prnjavoru.

Milenko Ećimović, predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, kaže da im je neophodna i pomoć kroz programe samozapošljavanja i ekonomske podrške.

- Imali smo više razgovora sa predstavnicima nadležnih ministarstava i Vladom Republike Srpske da nam se pomogne kroz proces samozapošljavanja, ekonomske podrške. Nadamo se da ćemo u narednom periodu dobijati većim obim sredstava kako bismo rješavali naš status koji je sada zadovoljavajući, ali nije dobar - kaže Ećimović.

Suorganizator obilježavanja Dana RVI je prnjavorsko Udruženje. Načelnik opštine u kojoj je 1.178 ranjenih i oboljelih boraca, pohvalio je pregalaštvo njihovih predstavnika.

- Čine mnogo, ulažu mnogo napora, truda i energije da pomognu ovoj kategoriji. Reći ću i narodski, rade i ono što je faktički posao opštinske administracije pa im i na tome posebno zahvaljujem - naglasio je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Član republičkog Predsjedništva RVI i predsjednik sokolačkog Udruženja Milenko Kapuran nije zadovoljan odnosom lokalne vlasti prema asocijaciji koju je osnovao prije četiri godine.

- Dvije i po godine imamo odobrena sredstva u budžetu, ali još nismo dobili ni marku. Isto imamo problem i sa kancelarijskim prostorom. Sva naša obraćanja ostala su bez odgovora - istakao je Kapuran.

Deseti septembar je prije tri godine određen za Dan RVI, jer je tog datuma 1993. donesen prvi zakon kojim su definisana prava ove boračke kategorije.