latinica  ћирилица
10/09/2020 |  20:03 ⇒ 20:53 | Autor: ATV

Prijava protiv Debeveca zbog državljanstva

Nije problem što predsjednik Suda BiH ima špansko porijeklo i državljanstvo. Problem je što Ranko Debevec to nije prijavio, tako srpski član Predsjedništva BiH odgovara na jučerašnje više političko saopštenje Debeveca.
Ranko Debevec  (Foto:.sudbih.gov.ba) -
Ranko Debevec (Foto:.sudbih.gov.ba)

Umjesto da objasni zašto je krio da posjeduje dvojno državljanstvo, što nije smio, Debevec je u najblaže rečeno čudnom saopštenju optužio Dodika da posjeduje srpsko državljanstvo i imovinu u Rusiji. Јa sam svoje državljanstvo prijavio, a što se imovine koju Debevec pominje tiče, sve što u Rusiji imam, poklanjam njemu, kaže Dodik.

- Sve što imam poklanjam njemu tako da može tamo da proda pa fino da upotrijebi u fond za svoju odbranu od tih silnih optužbi koje su sada prisutne. To što se sada krije iza nekog jevrejskog porijekla, ne bi trebalo da pomogne onima koji su u značajnom obimu kršili Zakon - rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Predsjednik Suda BiH javnosti očigledno ne želi da objasni zašto je krio da posjeduje špansko državljanstvo, pa i prezime. Moraće, izgleda, disciplinskom tužioc. Iz kancelarije tužioca je za ATV potvrđeno da je prijava protiv Debeveca već stigla na njihovu adresu.

- Vezano za Vaš upit, želimo da Vas obavijestimo da je Kancelarija disciplinskog tužioca ranije zaprimio anonimnu pritužbu koja sadrži i navod iz Vašeg upita. U smislu člana 70. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH ne možemo dati više informacija o preduzimanju radnji od strane Ureda disciplinskog tužioca - stoji u odgovoru Kanvelarije disciplinskog tužioca.

Јavnost mora da zna šta kriju BH funkcioneri, naročito ako se radi o bitnim stvarima, poput identiteta, kaže to za ATV Arben Murtezić, bivši glavni disciplinski tužilac, a sada direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca. Skrivanje takvih podataka je, pojašnjava, disciplinski prekršaj i takvim stvarima treba da se pozabave domaće institucije.

- Zaista postoji taj disciplinski prekršaj, postoji disciplinski prekršaj koji se odnosi na davanje lažne ili nepotpune ili obmanjive informacije prilikom zapošljavanja. U našem sistemu nemamo podjelu na teže i lakše prekršaje ali to je jedini prekršaj koji ne zastarjeva i kao takav, to mu daje na određenom značaju - istakao je Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca.

Kako ATV saznaje, Ranko Debevec je u Španiji svom imenu i prezimenu dodao prezime Kavason.

Postoje i saznanja, tvrdi Milorad Dodik, da je Debevec imao veoma sumnjive aranžmane s osuđivanim licima u Federaciji BiH po pitanju korupcije i primanja mita za sudske presude.