latinica  ћирилица
10/09/2020 |  22:05 ⇒ 22:35 | Autor: RTS

Vučić: Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nikada neće dogoditi to da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo i naglasio da se o međusobnom priznanju ne razgovara.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Povodom današnje izjave premijera samoproglašenog Kosova Avdulaha Hotija da Priština neće odstupiti od sporazuma o zajednici srpskih opština, ali će ga primijeniti tek po postizanju finalnog dogovora sa Beogradom, Vučić kaže da se to neće dogoditi i da je to rekao najvišim evropskim zvaničnicima.

- Neki su zamislili, ne da suštinski riješe problem, već misle da je dovoljno da se izvrši pritisak na Srbiju i da će problem biti riješen - rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da Priština ne može da traži nova priznanja i da se to vrlo jasno čulo od američkih predstavnika.

- Tri puta sam se sastao sa potpredsjednicima SAD, ali Bijela kuća nikada suštinski nije bila otvorena za Srbe - do ovog trenutka - rekao je Vučić.

On je podsjetio da je Bijela kuća bila rezervisana za Albance i druge koji su protiv Srba u posljednjih 30 godina, ali ocjenjuje da su SAD otškrinule ta vrata.

- Naravno da ne mislim da to nije povezano sa drugim pitanjima koje su za njih važna. Svejedno, prema Srbiji je ukazano poštovanje - naveo je Vučić.

On je istakao da je Srbija učinila sve da sačuva mir, a da ne izgubi ništa.

- U sporazumu nema ništa loše po srpski narod - istakao je Vučić, koji je donio originale sporazuma.

On smatra da će Priština sada ispunjavati sve što je dogovoreno i da neće rizikovati da Amerikanci promijene ponašanje prema njima.

Vučić je rekao da će Srbija prema obavezama iz tog sporazuma do kraja mjeseca otvoriti privrednu kancelariju u Јerusalimu i naveo da takvu kancelariju imaju mnoge zemlje, poput Češke i Mađarske.

On je istakao značaj mini-šengena za mir i povećanje životnog standarda.

- Neko je u američkoj administraciji dobro razumio da je to najbolji način za trajni mir u regionu, ali i najveći interes srpskog naroda - kaže Vučić.

Vučić je rekao da su mu se ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izvinili zbog, kako je naveo, nesmotrenog gesta portparola ruskog MIP-a Marije Zaharove.

- Predsjednik Putin, a ni Lavrov mi se nikada ni za šta nisu izvinjavali, ali za Zaharovu jesu - dodao je Vučić, ističući da je između Srbije i Ruske Federacije polje saradnje i razumijevanja veliko.