latinica  ћирилица
11/09/2020 |  09:04 ⇒ 09:10 | Autor: SRNA

Varadi: Nerealna nova revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije

Nova revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije za navodni genocid nije realna i to nije put koji vodi ka pravdi i pomirenju, smatra bivši član tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Tibor Varadi.
Tibor Varadi - Foto: Glas Srpske
Tibor VaradiFoto: Glas Srpske

Varadi, koji je profesor međunarodnog prava, ističe da bi za reviziju trebalo pronaći neku novu relevantnu činjenicu i to onu koja ranije nije bila poznata.

- Veoma je malo verovatno da će se iz haške odluke pojaviti takva činjenica. Drugi razlog koji je mnogo čvršći jeste da se revizija može pokrenuti najkasnije 10 godina nakon donošenja odluke, a donesena je u februaru 2007. Kako god da računamo, od tada je prošlo više od deset godina - rekao je Varadi za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, treći razlog je stvar Ustava BiH jer se revizija smatra kao novi spor, a ne kao nastavak starog, tako da je potrebna odluka BiH.

- Pitanje je da li to može bez svih članova Predsjedništva BiH - rekao je Varadi.

On je ponovio da bi trebalo naći novu relevantnu činjenicu, dodajući da je tužena strana bila Savezna Republika Јugoslavija, pa Srbija i Crna Gora, na kraju Srbija, i da bi tu trebalo doći do neke činjenice koja se tiče Srbije i njenog učešća u tim dešavanjima.

- Јednostavno, očigledno je prošlo vreme - rekao je Varadi i naglasio da, s druge strane, s poštovanjem treba misliti na žrtve.

Zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije iz 2007. godine je u februaru 2017. godine podnio Sakib Softić, predstavljajući se kao agent BiH, bez podrške svih članova Predsjedništva BiH, već samo lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je tada bio bošnjački član.

Zahtjev je odbijen jer odluku o tome nisu donijela nadležna tijela u BiH.