latinica  ћирилица
11/09/2020 |  09:20 | Autor: SRNA

Damjanović: Škole bezbjednije od mnogih drugih mjesta

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović izjavio je da učenici koji su pozitivni na virus korona zarazu nisu pokupili u školi i nema potrebe da se bilo ko plaši dolaska na nastavu, te da je siguran da su obrazovne ustanove, gdje se sprovode propisane mjere zaštite, bezbjednije od mnogih drugih mjesta.
Predrag Damjanović - Foto: RTRS
Predrag DamjanovićFoto: RTRS

Damjanović je istakao da nije problem boravak učenika u školi, nego njihov kontakt kada su van obrazovne ustanove.

- Za sada su rukovodstva škola postupala u skladu sa preporukama zdravstvenih institucija. Za sprovođenje propisanih mjera od ključnog značaja je saradnja škola i roditelja - rekao je Damjanović.

Govoreći o mogućnosti eventualnog preduzimanja novih koraka, s obzirom da su se u školama već pojavili prvi slučajevi virusa korona, on je rekao da uvijek postoje neki drugi planovi, ali da će biti primijenjeni kada to odluči Institut za javno zdravstvo i Republički štab za vanredne siruacije.

- Nadam se da će sljedeći korak biti povratak na redovno izvođenje nastave sa cijelim odjeljenjima i normalnom dužinom trajanja časa - rekao je Damjanović za Glas Srpske.

Damjanović kaže i da su škole obavezne da za sve učenike koji su u izolaciji i za druge đake koji na osnovu mišljenja ljekara ne smiju prisustvovati nastavi u školi iz zdravstvenih razloga organizuju nastavu na daljinu i za to je odgovorno rukovodstvo škola.

- Ukoliko to nije urađeno, pozivam roditelje da nam se obrate da bismo mogli provjeriti o čemu je riječ i da damo stručnu pomoć školama, ako im je potrebna - rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, na osnovu izvještaja predsjednika aktiva direktora osnovnih i srednjih škola učenici i nastavnici su dobro prihvatili nova pravila.

- Da su se đaci poželjeli školskih klupa najbolje pokazuje podatak da je prvog dana na čas došlo više od 98 odsto osnovaca i malo manje srednjoškolaca. Svima treba vremena da se naviknu na nova pravila, jer je ovo neprirodna situacija, kako za učenike tako i nastavnike, ali sam siguran da će nastava biti izvođena bez problema - naglasio je on.

Damjanović kaže da Republički pedagoški nema informacija da li je neki učenik ili nastavnik bojkotovao nastavu zbog straha od zaraze.

Kada je riječ o maloj maturi, Damjanović je naveo da je planirano da do kraja septembra bude održan sastanak ministra prosvjete i kulture i predstavnika zavoda na kojem će biti dogovoreno da li će ove školske godine biti uvedene obavezna mala matura za učenike devetog razreda ili će i ove godine biti eksperimentalna, s obzirom na to da prošle školske godine nije bilo planirane eksperimentalne male mature iz svima poznatih razloga.