latinica  ћирилица
11/09/2020 |  11:40 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Dodik: Livne je bio dobar čovjek i prijatelj mnogih generacija u Srpskoj (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Arie Livne bio dobar čovjek i da mu godine nisu smetale da bude prijatelj mnogih generacija u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Obraćajući se na komemoraciji u Banskom dvoru u Banjaluci povodom smrti Livnea, Dodik je rekao da je proputovao svijet sa Livneom koji je pokušao da učini sve za dobrobit Republike Srpske i srpskog naroda.

- Sa Livneom sam prvi put ušao u Svjetski jevrejski kongres u Njujorku i sreo sa 11 jevrejskih organizacija dominantnih u političkom životu Amerike. Mislim da je to trenutak kada smo malo mogli da olakšamo našu poziciju - istakao je Dodik.

Komemoracija Ariju Livneu, Foto: RTRS

On je rekao da je Livne pristao da bude predstavnik Јevrejskog kongresa za Balkan samo zato što je direktno želio da pomogne Republici Srpskoj i srpskom narodu, iako njemu to lično nije trebalo, niti je uživao u nekakvim funkcijama, ali je uvijek htio da učini nešto što je korisno za Republiku Srpsku.

- Livne je bio dobar poznavalac prilika, ali i neprilika ovdje. Volio je srpske slave i nije propuštao priliku da dođe nekom na slavu od prijatelja u Banjaluku i Republiku Srpsku - istakao je Dodik.

Dodik je naveo da nema čovjeka koji nije volio Livnea i koji je o njemu loše govorio, jer je svojom smirenošoću i odnosom prema ljudima naprosto plijenio.

On je rekao da je Livne volio ovaj kraj i ove ljude i da je često govorio da bi se preselio da živi na ovim prostorima, da je samo nešto mlađi.

Komemoracija Ariju Livneu, Foto: RTRS

Dodik se prisjetio da je upoznao Livnea tokom prvog mandata predsjednika Vlade Republike Srpske 1998. godine u Banskom dvoru u Banjaluci kada se u mnogim delegacijama najavila u posjetu i jedna delegacija iz Izraela.

- Znam da je to bilo negdje predveče i od tada smo ja i Livne počeli da se družimo neprekidno - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da se smrću Livnea neće završiti njegov odnos prema Ariju Livneu.

- Radiću na tome da zajedno sa ljudima iz Јevrejskog kulturnog centra "Arie Livne" Banjaluka i Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva da snimimo dokumentarni film o Livneu i njegovom boravku u Republici Srpskoj i da vidimo na koji bi još način mogli trajno obilježiti njegov boravak na ovim prostorima - zaključio je Dodik.

Komemoraciji su prisuistvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, izaslanik predsjednice Republike Srpske Đuka Huremović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Јevrejskog kulrurnog centra "Arie Livne" iz Banjaluke, Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, te ljudi iz oblasti zdravstva, kulture, obrazovanja, sporta.

Predsjednik Јevrejskog kulturnog centra i dugogodišnji specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne umro je u Јerusalimu u 99. godini.

Livne je bio savjetnik predsjednika Republike Srpske, senator Republike Srpske, kao i specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa.

Arie Livne bio je direktor informativnog odjeljenja u Vladi Izraela, a potom zamjenik i generalni direktor Јevrejske agencije.

Livne je dobitnik specijalne zahvalnice Vlade Srbije za zasluge na produbljivanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između srpskog i jevrejskog naroda, Ordena časti Republike Srpske prvog stepena za zasluge i pomoć srpskom narodu.