latinica  ћирилица
11/09/2020 |  13:16 ⇒ 13:17 | Autor: SRNA

Reljić: Uskoro otvaranje graničnog prelaza Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica

Granični prelaz Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica biće ponovo otvoren za saobraćaj u veoma kratkom roku, potvrdio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
Granični prelaz Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Granični prelaz Kozarska DubicaFoto: RTRS

- Obaviješten sam od načelnice Hrvatske Dubice Ružica Karagić da je stigao pozitivan odgovor ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića o otvaranju ovog graničnog prelaza - rekao je Reljić.

Ovom odgovoru prethodio je zajednički zahtjev za otvaranje tog graničnog prelaza koji su nadležnim institucijama u BiH i Hrvatskoj uputili načelnici opština Kozarska Dubica i Hrvatska Dubica.

U tom zahtjevu načelnici su izrazili nezadovoljstvo građana odlukom o kategorizaciji ovog prelaza iz 2013. godine i situacijom koja je pogoršana pandemijom virusa korona, zbog koje je saobraćaj na ovom prelazu u potpunosti zatvoren.

Reljić je naglasio da je to veoma značajno pitanje za opštinu Kozarska Dubica i njene građane.

- U privremenom režimu rada u prethodnom periodu pokazalo se da je ovaj granični prelaz frekventan, te da ga koristi veliki broj građana iz naše i susjednih opština - istakao je Reljić.

On je najavio da će nastaviti sa realizacijom inicijative da tom graničnom prelazu, u centru Kozarske Dubice, bude vraćen status međunarodnog graničnog prelaza, odnosno da se sa kategorije "Stalni granični prelaz za pogranični saobraćaj" taj prelaz vrati u kategoriju "Stalni granični prelaz za međunarodni saobraćaj putnika u cestovnom saobraćaju".

Dopuštanjem putničkog saobraćaja preko ovog prelaza evidentno bi bilo i rasterećenje saobraćaja na prelazu u Donjoj Gradini.