latinica  ћирилица
11/09/2020 |  13:50 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Osveštano spomen-obilježje za 15 poginulih pripadnika vojne policije

U porti Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu danas je otkriveno i osveštano spomen-obilježje, te služen parastos za 15 pripadnika Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, koji su poginuli u akciji "Breza 94".
Novi Grad: sjećanje - Foto: SRNA
Novi Grad: sjećanjeFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja pripadnika ovog bataljona Radenko Puzić rekao je da je sjećanje na saborce koji su poginuli prije 26 godina ujedno sjećanje na sve pripadnike Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa koji su platili najvišu cijenu u stvaranju Republike Srpske.

- Važno je, ne samo danas, nego i drugih dana u godini, da njegujemo kulturu sjećanja i na taj način im se bar donekle odužimo za njihovu žrtvu. Njihovi vršnjaci danas imaju ciljeve u životu i planove za budućnost. Ovi momci nisu imali vremena da kuju svoje planove, jer im je jedini plan bio kako da prežive sljedeći dan, a cilj odbrana srpskog naroda - istakao je Puzić.

General Dragomir Keserović rekao je da je akcija "Breza 94" vođena teškim i odsudnim vremenima.

- Bližio se kraj rata, ne zbog ishoda, već zato što su tako odlučili svjetski moćnici, uglavnom na štetu srpskog naroda. Nismo imali izbora, samo način na koji smo se ponašali i borba u koju smo ušli i žrtve koje smo imali bili su garancija da se stvori grandiozno djelo Republika Srpska - naglasio je Keserović, ratni komandant Prvog bataljona vojne policije.

Pukovnik u penziji Nikola Rašuo rekao je da je na današnji dan prije 26 godina poginulo 12 pripadnika ovog bataljona, a nekoliko dana ranije njih trojica.

- Bio je to jedan od najtežih dana za bataljon. U sedam dana izgubili smo 15 boraca - rekao je Rašuo, u to vrijeme zamjenik komandanta bataljona.

Komandant voda u kojem su bili stradali borci Zdravko Petrović rekao je da su život dali vojnici koji su svoje zadatke izvršavali besprijekorno.

- Duša me boli zbog njih, često zbog njih ne spavam noću, bili su mi kao djeca. Zbog svog ranjavanja tog dana nisam bio sa njima - rekao je Petrović.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača istakao je da je akcija "Breza 94" bila važna, te da je mogla odlučiti ishod rata da nije bilo intervencije međunarodnih faktora.

- Ove živote ne možemo vratiti. Možemo im se odužiti tako što ćemo se sjećati dešavanja iz proteklog rata, onih koji su svoje živote dali za Republiku Srpski i čuvati Srpsku kao njihov zavjet - ukazao je Drljača.

Prema njegovim riječima, ova vojna akcija, kao i sva dešavanja na ratištu Suva međa, odlučivali su o sudbini Novog Grada.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla danas je služen parastos, a zatim su sveštenici Nemanja Vidić i Zoran Blagojević osveštali spomen-obilježje.

Vijence kod spomen-obilježja položile su porodice poginulih boraca, delegacija Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, savjetnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milan Torbica, delegacije boračkih organizacija Novi Grad i Krupa na Uni i opštine Novi Grad.

Spomen-obilježje su vlastitim sredstvima i uz pomoć Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske izgradili članovi Udruženja pripadnika ovog bataljona.

Akcija "Breza 94" naziv je za vojnu operaciju koju je Prvi krajiški korpus Vojske Repbulike Srpske izveo od 4. do 13. septembra 1994. godine protiv Petog korpusa takozvane Armije BiH i posebno protiv 505. bužimske brigade, koja je bila udarna pesnica tog korpusa.