latinica  ћирилица
11/09/2020 |  14:18 | Autor: SRNA

Kacin: Nove mjere ako se situacija drastično promijeni

Slovenačka Vlada ne planira uvođenje novih restriktivnih mjera, uprkos rastu broja osoba zaraženih virusom korona na dnevnom nivou, rekao je portparol Vlade za kovid 19 Јelko Kacin.
Јelko Kacin - Foto: FONET
Јelko KacinFoto: FONET

- Da bi uveli nove mjere, morali bismo ponovo da proglasimo epidemiju, što još nije učinila nijedna država u Evropi - rekao je Kacin na konferenciji za novinare.

Ukoliko bi se situacija drastično promijenila, pa bi susjedne države proglasile epidemiju, kaže Kacin, onda bi i Slovenija trebalo da uvede nove dodatne mjere.

On je naveo da su rezultati borbe sa virusom korona u Sloveniji bolji nego u svim susjednim državama i nekim velikim državama u Evropi, jer u proteklih 14 dana ima 34 oboljela na 100.000 stanovnika.

Kacin ističe da broj novozaraženih proteklih dana raste ne samo u Sloveniji, nego u Evropi i svijetu.

- Vrlo pažljivo pratimo događaje u susjedstvu i Evropi, koji nisu ružičasti - rekao je Kacin.

On je pozvao građanstvo da ovog vikenda, kada je najavljeno lijepo vrijeme, izlete u prirodu koriste samo u porodičnim grupama i tako izbjegavaju riskantne kontakte.

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđen rekordan broj dnevnih zaraza virusom korona - 108, od testiranih 2.758 osoba.

U bolnicama je zbog kovida 19 trenutno 27 pacijenata, od čega pet na intenzivnom liječenju, a do sada je umrlo 135 ljudi.

Prevladava lokalna transmisija, a izvori zaraze su obrazovne ustanove, radne organizacije, a ima ih i u zdravstvenom sistemu.