latinica  ћирилица
11/09/2020 |  14:19 ⇒ 20:45 | Autor: SRNA

ANURS: Na naučnoj konferenciji učesnici iz 18 zemanja (VIDEO)

U Banjaluci je danas počela 13. Međunarodna naučna konferencija "Savremeni materijali", koju organizuje Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, na kojoj će učestvovati 254 autora iz 18 zemalja, kao i mladi istraživači iz Srpske.
ANURS - Foto: RTRS
ANURSFoto: RTRS

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da ovogodišnji skup predstavlja tehnološko-tehničku novinu, odnosno da se pomoću prenosa elektronskim putem prikazuje svijetu ono što se ovdje radi.

- Ovogodišnji skup ima još jednu karakteristiku, a to je da obuhvata veliki broj inostranih učesnika, što je rijetkost da se u današnjim uslovima tako nešto ostvari - rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, skup obuhvata i veliki dio mladih istraživača u Srpskoj koji će moći na određeni način da se edukuju i da preuzmu mnoga pravila nauke u ovoj oblasti.

- Savremeni materijali su uvijek aktuelni. Uzmimo kao primjer računare, prva generacija su bili ogromni sanduci. Danas imamo minijaturne ekrane koji služe kao i veliki - naveo je Kuzmanović i izrazio nadu da će ova konferencija, s obzirom na to da se održava u specifičnim uslovima usljed pandemije virusa korona, biti uspješna.

Predsjednik Organizacionog i Naučnog odbora akademik Dragoljub Mirjanić rekao je da će na skupu učestvovati 254 autora iz 18 zemalja, pet nacionalnih akademija poput Srpske akademije nauka i umetnosti, te Crnogorske, Ruske i Slovenačke, 28 univerziteta od Sjeverne Karoline do Јužne Amerike, kao i 17 instituta.

- O značaju izučavanja savremenih materijala najbolje govori činjenica da je prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin održao predavanje na uralskom Univerzitetu kada je rekao da supersonični sistem `avangard` ne bi bio konstruisan bez savremenih materijala - naglasio je Mirjanić.

Mirjanić je dodao da je cilj i da se putem ove konferencije povežu istraživači iz Srpske i svijeta, posebno mladi, te da se usavršavaju i razmjenjuju mišljenja.

Plenarna predavanja i poster prezentacije učesnika biće objavljeni na sajtu Konferencije /savremenimaterijali.org/.