latinica  ћирилица
11/09/2020 |  14:20 | Autor: SRNA

Grabovac: Formirati tim koji će raditi na strategiji traženja nestalih Srba u BiH

Porodice nestalih iz Republike Srpske u narednom periodu formiraće tim koji će raditi na strategiji traženja nestalih lica srpske nacionalnosti u BiH, zaključeno je na današnjem sastanku u Banjaluci.
Marko Grabovac - Foto: SRNA
Marko GrabovacFoto: SRNA

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac je nakon sastanka rekao novinarima da je ovaj zaključak reagovanje porodica nestalih iz Republike Srpske na pismo koje je predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović proslijedio Organizaciji porodica zarobljenih i nestalih u Istočnom Sarajevu, u kojem je navedeno da Institut ne vrši verifikaciju nestalih po etničkoj pripadnosti.

Grabovac je rekao da će porodice nestalih iz Republike Srpske predstavnike svih institucija Republike Srpske i BiH upoznati o sadržaju Mašovićevog pisma, u kojem želi da porodice nestalih iz Srpske ubijedi da u BiH nema srpskih žrtava, već žrtva rata u BiH.

On je podsjetio da Republika Srpska još potražuje 1.660 nestalih srpskih boraca i civila, dok se u spomen-kosturnicama u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi 657 ekshumiranih, a neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Aljonka DŽeletović iz Nevesinja, koja 28 godina traži svog brata Milenka Milovića, rekla je novinarima da je za zastoj u procesu nestalih Srba u BiH najodgovorniji Institut za nestala lica BiH, u čijem radu postoje mnoge nepravilnosti.

- U prošloj godini pronađeno je samo jedno lice srpske nacionalnosti. Iz Instituta za nestala lica BiH dobili smo pismo koje je potpisao Amor Mašović, a u kojem nas obavještava da nam ne može dati spiskove nestalih Srba jer takva evidencija kod njih ne postoji - istakla je DŽeletovićeva.

Ona je rekla da su ovim uskraćene porodice nestalih iz Republike Srpske, jer po Zakonu o nestalim licima BiH u centralnoj evidenciji nestalih treba da stoji nacionalna pripadnost nestalog lica.

- Tako se na području Mostara za sve ubijene ljude smatra da su ih ubili Srbi. Moj brat je nestao na ovom području i kao takav treba da je verifikovan u centralnoj evidenciji nestalih - zaključila je DŽeletovićeva.