latinica  ћирилица
11/09/2020 |  14:50 ⇒ 16:00 | Autor: TANЈUG

Dodik: Konačno da se dođe do odluke da BiH ne priznaje takozvano Kosovo

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je dobro što će se pitanje priznanja samoproglašenog Kosova naći na dnevnom redu Predsjedništva BiH, jer će se time doći do odluke da BiH ne priznaje takozvano Kosovo.
Milorad Dodik - Foto: TANЈUG
Milorad DodikFoto: TANЈUG

Dodik je, u izjavi novinarima, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na pitanje u vezi njegovog zahtjeva za prebacivanjem Ambasade BiH u Јerusalim i najave hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića da će zauzvrat staviti na dnevni red pitanje priznanja samoproglašenog Kosova, rekao da se u Sarajevu širi uvijek jedna vrsta paranoje i uvijek izaberu nekog ko je protiv Srbije.

Ukazao je da je dobro da se na dnevni red Predsjedništva BiH stavi pitanje priznanja  samoproglašenog Kosova, jer ne postoji formalna odluka da li BiH priznaje ili ne priznaje nezavisnost Prištine. 

Prema njegovim rečima inicijativa Komšića je dobro došla da se dođe do konačne odluke da BiH ne priznaje takozvano Kosovo.

Objasnio je da, ako on kao član Predsedništva glasa protiv, to pitanje ide na sljedeću sednicu, a ako i onda postoji njegovo protivljenje, to pitanje mora da se šalje skupštini.

- Ako skupština potvrdi to protivljenje onda nema priznanja, i svi moraju da poštuju tu odluku - podvukao je Dodik.

Dodik naglašava da bi tako postojala institucionalna odluka, a da se sada BiH nalazi u poziciji u kojoj neki pričaju da priznaju samoproglašeno Kosovo.

Tako je naveo Komšića koji tvrdi da je takozvano Kosovo već država.

- Bez obzira što neki misle da je i to došlo na dnevni red, dobro je da se vidi kako će se ova stvar dovesti do kraja - poručio je Dodik.

Na pitanje koliko bi za BiH bilo dobro da Izrael bude saveznik Srbiji i BiH, Dodik je rekao da svi znaju šta znači uticaj Izraela i jevrejskog svijeta i da bi, za naše geostrateške i interne potrebe, bilo važno da imamo dobre odnose sa njima.

Sa druge strane, podsjetio je, Bošnjaci, Muslimani u BiH su dio globalne muslimanske populacije koja osporava Izrael i realno gledano biće veoma teško da BiH donese takvu odluku.

On je dodao da je u BiH problem što Bošnjaci, posebno oko Bakira Izetbegovića veruju u to da je jedini put kojim mogu da idu, nestankom Hrvata, a onda i Srba i Srpske.

Kada oni to kažu strancima, onda je to njihova interna stvar, a kada Srbi kažu da hoće pravo na samoopredjeljenje, onda se svi "dignu protiv toga".

Kada je reijč o Crnoj Gori, Dodik je rekao da je neprihvatljivo od strane vlasti da skrnave srpske interese, posebno spominjući Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

- Očigledno da se oni na neki način traže. Mogu da razumem prethodnu vlast zašto su se zasnivali na antisrpskom pristupu - rekao je Dodik i dodao da se sada vidi da neki i iz nove vlasti žele da zadrže isti odnos prema nekim pitanjima.

Dodik: BiH računa na ratnu opciju

BiH računa na "ratnu opciju" i ja, kao čovjek koji predstavljam Srbe iz Republike Srpske, moram uporno o tome da informišem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i relevantne međunarodne faktore, izjavio je danas srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

- Oni računaju da su mezimci međunarodne zajednice i NATO, i bili su, ali smo i mi malo tome doprinijeli, jer smo se nekako povlačili, dok sada imamo jasan stav o tome - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Vučićem.

Kaže Dodik da su u Sarajevu prije dva dana slavili dan kada je počelo u tom gradu bombardovanje srpskih položaja, dok je za Republiku Srpsku to bio tragičan događaj, pošto je NATO tom prilikom ubijao civile i bacao osiromašeni uranijum.

Dodik navodi da je o svemu tome razgovarao pre neki dana i sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Balkan Metju Palmerom kojeg je zapitao:

"Kako Srbi da žive u BiH kada oni smatraju da smo mi izvršili agresiju i kako ja da budem agresor i vojnici Republike Srpske koji su rođeni širom Republike Srpske i značajan broj njih u Sarajevu gdje je smanjen broj srpskog stanovništva. Ali, njima je dosadna ta tema"

Dodaje da kada su razgovarali o statusu da je zapitao kako da Srbi u Srpskoj ćute kada su postojale njihove loše namjere od preij 20 godina da se oskrnavi srpski nacionalni interes.

- Kada ste pravili granice širom Balkana niste nas pitali uopšte, jer one nama nisu nikada ni odgovarale, rekao je Dodik dodajući da je Republika Srpska zgurana u BiH u koju nikad nije htijela, umjesto da bude nezavisna država, a ne entitet - istakao je.

Dodik ističe da kada bi se hipotetički desilo da se BiH raziđe da bi jedino mogla da preživi Republika Srpska.

- Bosna ne može sama da preživi ako je ostavite samu bez međunarodnog intervencionizma, ne može da preživi ni Federacija niti mnogi kantoni u BiH. Samo Srpska sa svojim vlašću, narodom i sistemom može da preživi - naglasio je Dodik.