latinica  ћирилица
11/09/2020 |  15:47 | Autor: SRNA

Dodik: Prenio sam Vučiću da je Srpska potpuno stabilna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću prenio da je Republika Srpska potpuno stabilna i istakao da su tokom razgovora jedan drugog informisali o proteklim važnim događajima.
Dodik-Vučić (foto:buducnostsrbije/ Instagram) -
Dodik-Vučić (foto:buducnostsrbije/ Instagram)

Dodik je rekao da je upoznao Vučića i o aktivnostima u samoj BiH, prije svega u Republici Srpskoj, kao i da je iznio stav da su Srpska i njene institucije potpuno stabilne i da postoji politička stabilnost kao preduslov bilo kakve institucionalne.

Dodik je nakon sastanka u Beogradu rekao novinarima da je ovo u skladu sa ranijim dogovorom da se poslije svakih važnih događaja međusobno informišu, tako da se dio razgovora odnosio na kosovski dijalog Vučića u Vašingtonu i Briselu, te na posjetu zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera Sarajevu.

- Razgovarali smo o realizaciji naših poslova, od aerodroma Trebinje do dogovora da slavimo zajednički Dan /sprskog jedinstva 15. septembra/ i priprema koje smo za to obavili. Dogovorili smo se da iduće godine to bude daleko masovnije obilježeno, zato što smo ove godine imali kratko vrijeme da sve pripremimo i uradimo kako smo zamislili - rekao je Dodik.

On je naveo da je informisan o razgovorima u Vašingtonu, te dodao da mu je poznata atmosfera i mogućnosti i nemogućnosti tih razgovora, budući da je dugo proveo na raznim međunarodnim konferencijama i razgovorima.

- Ono što je urađeno od samog predsjednika Vučića, moja ocjena je da je to bilo okej, imajući u vidu da je izbjegnut zahtjev za priznanje samoproglašenog Kosova, što je stalna tendencija onih zemalja, kao što je Amerika, koje su ga ranije priznale -rekao je Dodik.

On je naglasio da je dobro da su na dnevni red došli problemi u vezi sa Gazivodama i neka druga pitanja, koja su ranije bila zanemarena i za koja je prištinska strana bila nezainteresovana.

Dodik je istakao da je dobro i to što će Razvojna agencija SAD otvoriti kancelariju u Beogradu za Balkan, te dodao da su sve to pitanja koja su dobra i treba da budu riješena.