latinica  ћирилица
11/09/2020 |  16:34 ⇒ 16:56 | Autor: SRNA

Crna Gora: Restriktivne mjere u slučaju pogoršanja situacije

Institut za javno zdravlje Crne Gore će u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije predložiti uvođenje restriktivnih mjera, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije, saopšteno je nakon današnje sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Na sjednici je konstatovano da se mjere koje su na snazi ne poštuju, te da, uprkos porastu broja zaraženih virusom korona, zdravstveni sistem u potpunosti kontroliše situaciju.

- U ovom trenutku, Crna Gora za kovid pacijente raspolaže sa 549 slobodnih bolničkih kreveta, 260 instaliranih respiratora i 62 u rezervi, što garantuje uspješno suočavanje sa infekcijom i u budućem periodu - navodi se u saopštenju.

Nacionalno koordinaciono tijelo pozvalo je građane da dosljedno poštuju mjere, a nadležne inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu da ne bi moralo da bude uvođenja restriktivnih mjera.

To tijelo je na sjednici konstatovalo da je u svim zemljama, pa tako i u Crnoj Gori, zbog ublažavanja mjera i liberalizacije prelaska granice, pogoršana epidemiološka situacija.

Ocijenjeno je da je Institut za javno zdravlje pravovremeno predočio Ministarstvu prosvjete sve preporuke u vezi sa početkom školske godine, kao i da je Vlada obezbijedila sredstva za isplatu plaćenog odsustva roditelja djece mlađe od 11 godina, te da su se, nakon što je resorno ministarstvo usvojilo školski kalendar, stvorili i formalni uslovi za isplate.