latinica  ћирилица
11/09/2020 |  17:09 ⇒ 17:12 | Autor: SRNA

Dačić: Za očuvanje mira i prosperitetniji Balkan

Srbija pozdravlja namjeru SAD da budu više prisutne u regionu, i ekonomski i politički, posebno jer zajedno streme očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg zapadnog Balkana, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da SAD ostaju "jedan od ključnih partnera Srbije u ostvarivanju namjera koje se odnose na region", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslvoa Srbije.

- Ne treba zaboraviti da je Srbija pouzdan partner američkoj strani i u nastojanjima da se svi zajedno suprotstavimo i izborimo sa globalnim pretnjama i izazovima, poput terorizma, kako nam se više nikada ne bi dogodio 11. septembar - naveo je Dačić na konferenciji "Pamtimo i stojimo uz SAD", u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Dačić je napomenuo da prošlonedjeljni dogovor u Vašingtonu između Beograda i Prištine dokazuje da je američka strana jedan od ključnih partnera Srbije u procesu postizanja trajnog i održivog rješenja problema Kosova i Metohije.

Prema Dačićevim riječima, taj dogovor sigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge Amerike i njenog predsjednika Donalda Trampa.

Dačić je na konferenciji "Pamtimo i stojimo uz SAD" istakao da je 11. septembar 2001. godine bio jedan od "definišućih datuma" u savremenoj istoriji.

- Srbija, kao što je i ranije kroz svoju istoriju činila, i danas potvrđuje svoju solidarnost sa SAD u ovoj borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar 2001. godine - rekao je on.