latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:14 ⇒ 12/09/2020 | 11:09 | Autor: RTRS

Dodik: BiH pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Srpske (FOTO/VIDEO)

BiH pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske, kako Srbija ne bi mogla da pomogne Srbima u Srpskoj, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.
Dodik i Vučić (Foto: instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
Dodik i Vučić (Foto: instagram.com/ buducnostsrbijeav)

Dodik i Vučić razgovarali su o poštovanju Dejtonskog sporazuma, regionalnim pitanjima i ragovorima koje je predsjednik Srbije imao u Vašingtonu i Briselu, a srpski član Predsjedništva BiH sa specijalnim predstavnikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmerom u Sarajevu.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o ekonomskim temama i ulaganjima Srbije u Srpsku, kao i obilježavnju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra u Srpskoj i Srbiji.

U Republici Srpskoj postoji politička i institucionalna stabilnost, dok je na nivou BiH prisutna potpuna inertnost za rješavanje problema, rekao je Dodik.

Objasnio je da su svaka pojava negiranja Republike Srpske, srpskog naroda i napadi na Srbiju iz Sarajeva dio organizovanog plana Bošnjaka da se ukine Republika Srpska.

- Svaka pojava koja objašnjava da treba razvlalstiti Hrvate i Srbe u BiH iz usta Bošnjaka je dio njihovog zajedničkog plana da se ukine Srpska i da se na taj način obračuna sa srpskim narodom time što bi se značajan broj ljudi, kako oni računaju u Sarajevu morao da izađe iz Republike Srpske - rekao je Dodik.

Nagovještaj Sarajeva da se ponovo na dnevni red stavi tužba za genocid dio je napora da se Srbija drži sa strane, tvrdi Dodik. 

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 11, 2020 at 2:51am PDT

Oni traže da se Srbija tuži i isključi kao garant Dejtonskog sporazuma kako bi Srpska ostala sama, pa ako mogu da eliminišu Srpsku političkim sredstvima ne bi prezali ni od upotrebe vojske i policije, što je nelegitimno i nije u skladu sa Dejtonskoim sporazumom, kaže Dodik.

- Želim jasno da dam do znanja da bilo kakav pokret protiv Republike Srpske koji umanjuje njenu snagu bio politički ili bilo kakav drugi, za nas je neprihvatljiv i sve što radimo je da očuvamo Dejtonski sporazum u izvornom oblikau, što nas onemogućavaju cijelo vrijeme i što smo onemogućeni od značajnog dijela međunarodne zajednice - navodi srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rakao da neće prestati da govori o tome kako je neprihvatljivo identični problem Kosova i BiH rješavati na različite načine.

- Mislim da ne treba govoriti o tome na koji način je to završeno i pokušano da se završi i da smo mi zgurani u BiH, a drugo cijepaju Srbiju mimo volje srpskog naroda i Srbije, upravo oni koj su kreirajući granice prije dvadesetak i više godina mijenjali unutrašnje i spoljne - istakao je Dodik. 

Srbija i Republika Srpska nisu se miješale u izborni proces Crne Gore, naveo je Dodik, dodajući kako očekuje da nova crnogorksa vlast najprije posjeti Beograd i Banjaluku.

- Očekujemo od novih crnogorskih vlasti da se reafirmiše naš raniji zahtjev Đukanoviću od prije 10 do 15 godina, da se uspostave specijalne veze između Republike Srpske i Crne Gore, jer je to mogućnost koju je dao Dejtonski sporazum, i u tom pogledu bilo bi veoma vidljivo i jasno da u skladu sa međunarodnim sporazumima te stvari rješavamo - jasan je Dodik.

Za Komšićevu inicijativu da se na dnevni red Predsjedništva stavi priznavanje Kosova, Dodik je rekao da nije loša imajući u vidu predviđene procedure, jer će se dobiti formalna odluka da Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo.