latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:17 ⇒ 12/09/2020 | 11:09 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Mehmedagića (VIDEO)

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet na osnovu krivične prijave protiv direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića koju je dostavila grupa zaposlenih u toj Agenciji - potvrđeno je našoj Televiziji u tom tužilaštvu.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Mehmedagića optužuju za stvaranje paraobavještajnog centra u korist SDA, a u prijavi se detaljno opisuje prisna veza Mehmedagića i predsjednika Suda BiH, Ranka Debeveca.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević kaže da Debevec kao državljanin Španije nikako ne može biti predsjednik Suda.

U ambasadi Kraljevine Španije u Sarajevu rečeno nam je da ne mogu potvrditi, a ni demantovati da Debevec ima njihovo državljanstvo.

Direktor OBA BiH Osman Mehmedagić ćuti na teške optužbe svojih kolega.

Izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, neovlašteno prisluškivanje, sve u svrhu diskreditacije političkih protivnika SDA samo su neki od navoda iz prijave na koje Osmica ne reaguje.

- OBA je danas muslimanska milicija SDA, ona je Hezbolah SDA, Osman Mehmedagić je čovjek koji je počinio djela falsifikovanja diplome i koji je pretvorio državnu agenciju u privatnu, stranačku vojsku i Debevec mu je tu pomogao - naglasio je Galijašević.

U Mehmedagićevu odbranu stali su portali i novinari koji su, kako se navodi u prijavi na platnom spisku OBA.

Ranije su nastojali da diskredituju sve koji istražuju validnost Osmicine diploma, a sada dezavuišu javnost spinovima da krivičnu prijavu nisu pisali zaposleni u Agenciji.

- Tužilaštvo BiH je zaprimilo prijavu. Formiran je predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu. U toku su provjere navoda iz prijave - navodi se u odgovoru iz Tužilaštva BiH.

Galijašević dodaje da je prijava osnovana, te da je Tužilaštvo dužno provesti temeljitu istragu i na uhapsiti Mehmedagića i Debeveca.

Prisnost Mehmedagića i Debeveca vidi se iz sve češćih zahtjeva OBA za posebnim istražnim radnjima tj. prisluškivanjem uglavnom političkih protivnika SDA i lica koja osporavaju Osmicinu diplomu što mu odobrava predsjednik Suda, navodi se u krivičnoj prijavi.

- Debevec izlazi u susret direktoru, jer mu je Mehmedagić obećao da će ga zadržati na mjestu predsjednika i spriječiti istragu koju Tužilaštvo sprovodi protiv njega. Debevec i Mehmedagić pokušali su i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH da zaustave slanje dopisa Tužilaštva BiH prema Interpolu u vezi sa imovinom i identitetom Debeveca u Španiji, ali su radnici DKPT odbili da učestvuju u tim radnjama - stoji u dijelu krivične prijave.

Mediji iz široke mreže Osmicinih saradnika objavili su da je Ranko Debevec državljanin Španije od 1988 godine.

I sam Debevec odgovarajući srpskom članu Predsjedništva na prozivke, govori o eventualnom španskom državljanstvu.

Pitanje je da li je zakonito da Sudom upravlja strani državljanin pogotovo što BiH samo sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom ima zaključene Sporazume o dvojnom državljanstvu.

- Ne može španski državljanin biti predsjednik Suda BiH, istovremeno u Španiji ne može biti neko ko je državljanin BiH, jer Španija nema međudržavni ugovor o dvojnom državljanstvu sa BiH. On se morao odreći jednog jer vara i Španiju i BiH - kategoričan je Galijašević.

Dok Debevec prema navodima iz krivične prijave ostvaruje blisku saradnju sa Osmanom Mehmedagićom, ratnim tjelohraniteljem Alije Izetbegovića, malo je poznato da je njegov otac Dušan Debevec 1983. godine, kao istražni sudija doprinio da se u sarajevskom procesu osudi grupa muslimanskih intelektualca i vjerskih službenika predvođenih Alijom Izetbegovićem.