latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:51 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Kasipović i Satler otvorili Palatu pravde u Trebinju (FOTO/VIDEO)

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Јohan Satler, u Trebinju su otvorili Palatu pravde. Moderno opremljen objekat predstavlja sjedište pravosudnih institucija regije, u kome su smješteni Okružni sud, Osnovni sud i Okružno tužilaštvo.
Palata pravde (foto:trebinjelive) -
Palata pravde (foto:trebinjelive)

Pravosudne institucije zaslužile su novi objekat, tim prije što su osnovni sudovi u Foči i Trebinju i Okružni sud ažurni sudovi, istaknuto je tokom otvaranja. Od početka godine završeno je više od 550 predmeta, od čega je Vrhovni sud ukinuo samo jedan predmet, a sedam odluka preinačeno.

- Siguran sam da će nas ovakvi savremeni uslovi rada obavezati da u potpunosti ostvarujemo zadatke i ciljeve određene ustavom i zakonom, a građanima obezbijediti pristup pravdi u pravom smislu te riječi - rekao je predsjednik Okružnog suda Trebinje Bojan Stević.

Primarni zadatak institucija je da se uredi zakonski okvir, a do kraja godine nas čeka usvajanje Zakona o suđenju u razumnom roku, rekao je ministar pravde Anton Kasipović. Projekti, kao što je u Trebinju, radiće se u Bijeljini i u drugim dijelovima Republike Srpske.


- Pravda mora biti zasnovana na zakonu, na čvrstoj odluci, i da na taj način radimo i funkcionišemo. To mora biti dio svijesti. Raduje me šestomjesečni izvještaj o radu, koji je impresivan, a spadam među one koji misle da uvijek može bolje - naglasio je ministar pravde Anton kasipović.

Kasipović i Satler otvaraju Palatu pravde u Trebinju (Foto: Srna)

On je istakao da sada nema nijedne tehničke prepreke za bolji i kvalitetniji rad pravosuđa, prije svega zbog građana Trebinja i Hercegovine i poručio da će Ministarstvo pravde uvijek biti tu da radi svoj dio posla.

Prema izvještaju Evropske komisije iz prošle godine, pravosuđe BiH ima velikih manjkavosti i treba ih što prije otkloniti, rekao je specijalni predstavnik EU Јohan Satler.

- Ono što vaši građani žele jeste jednak pristup pravdi, suđenje u razumnom roku, profesionalan rad pravosuđa. Mi smo tu da vršimo ulaganja, da stvorimo jedan ambijent za profesionalan rad, i prijatan ambijent za građane koji se ovdje susreću sa pravdom - rekao je Satler.

Palata pravde (foto:trebinjelive)

Grad Trebinje, otvaranjem Palate pravde, dobija jednu od najznačajnijih institucija u gradu i u regiji, i najsavremeniju u BiH. Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja istakao je da je doprinos Grada bio ustupanje lokacije, finansiranje troškova uređenja, rente i izgradnji infrastrukture i priključaka u vrijednosti 970 hiljada maraka.

Osim Grada, Evropska unija izgradnju je finansirala sa 3,1 milion maraka , Ministarstvo pravde Republike Srpske 1,5 miliona, vlade Norveške i Švedske 9o hiljada, i stručnu podršku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.