latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:52 ⇒ 20:03 | Autor: Agencije

Zbog pandemije skromno obilježen 11. septembar (VIDEO)

SAD su održale komemoraciju za skoro 3.000 ubijenih sugrađana 11. septembra 2011. u napadima terorističke grupe Alkaida na Njujork i Vašington događanjima manjeg obima zbog pandemije virusa korona.
Obilježavanje napada na SAD - Foto: AP
Obilježavanje napada na SADFoto: AP

Američki predsjednik Donald Tramp obilježio je 19. godišnjicu u Pensilvaniji, na mjestu gdje je pao jedan od četiri oteta aviona pošto su putnici pružili otpor otmičarima.

Nakon čitanja imena 40 poginulih putnika i članova posade, Tramp je pozvao na jedinstvo, odbranu slobode, američkih vrijednosti i domovine, ta poručio da se herojstvo stradalih nikada ne smije zaboraviti.

Otmica aviona prije 19 godina bio je najveći napad na američkom tlu u istoriji SAD.

Međutim, visoka stopa smrtnosti izazvana virusom korona sa više od 190.000 žrtava, bacila je tešku sjenu na ovogodišnju komemoraciju. Upravo je grad Njujork najteže pogođeno područje sa više od 23.000 mrtvih.

Zraci svjetlosti obasjavali su nebo iznad Njujorka na mjestu gdje su stajale kule Blizanci. Slična zraka sjala je iz Pentagona, jer je i ministarstvo odbrane bilo meta Alkaidinih terorista.

Zastave su bile na pola koplja, uključivo na Bijeloj kući, a zvona u Njujorku zvonila su u počast žrtvama.

Događaji u pomen na žrtve napada su ove godine bili prorijeđeni, a bilo je i manje govora, dok su nekima prisustvovali samo članovi porodica stradalih.

U Njujorku je otkazano i tradicionalno čitanje imena žrtava, pa je emitovna samo snimka.