latinica  ћирилица
11/09/2020 |  22:11 ⇒ 22:15 | Autor: SRNA

Novi Sad: Pretpremijerno prikazan film "Ime naroda"

U Novom Sadu večeras je pretpremijerno prikazan film "Ime naroda" koji prati život i rad Svetozara Miletića, najveće ličnosti u istoriji srpske Vojvodine i jedne od najznačajnijih ličnosti u cjelokupnoj istoriji srpskog naroda.
Pretpremijerno prikazan film "Ime naroda" - Foto: SRNA
Pretpremijerno prikazan film "Ime naroda"Foto: SRNA

Film o najvećem i najuticajnijem srpskom političaru u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. vijeka, Svetozaru Miletiću /1826-1901/, koji je bio i ugledni advokat tog vremena, kao i veliki borac za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji, priča je o čovjeku koji traži pravdu za svoj narod.

"Ime naroda" režirao je Darko Bajić, scenario je napisao Milovan Vitezović, a glavnu ulogu tumači Ljubomir Bandović.

Inicijativu za snimanje filma pokrenuo je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u okviru obilježavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Priča je ispričana kroz vizuru Miletićeve kćerke Milice Tomić, jednog od prvih boraca u svijetu za ravnopravnost žena.

Projekciji u Srpskom narodnom pozorištu /SNP/ prisustvovale su brojne javne ličnosti iz svijeta filma, umjetnosti i politike.

Projekciji je prisustvovao i reditelj Darko Bajić, kao i glumačka ekipa predvođena Bandovićem, Anjom Pavićević, Andrijom Kuzmanovićem, Milutinom Mimom Karadžićem i Anom Franić, kao i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

U filmu je učestvovalo više od 100 glumaca i najvećim dijelom sniman je na teritoriji AP Vojvodine.

Podršku snimanju filma dali su Pokrajinska vlada, Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, grad Novi Sad, kao i pojedine vojvođanske lokalne samouprave.

"Ime naroda" sutra će otvoriti poznati Palićki filmski festival u Subotici.