latinica  ћирилица
12/09/2020 |  10:44 | Autor: SRNA

Nedimović: Ima hrane za naredne dvije godine

Srbija ima hrane za naredne dvije godine tako da nema razloga za zabrinutost, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.
Branislav Nedimović - Foto: TANЈUG
Branislav NedimovićFoto: TANЈUG

Nedimović je rekao da će vrijednost žetve kukuruza biti milijardu evra i da će ovo biti jedna od najboljih godina za tu žitaricu, sa prinosom većim od sedam do deset odsto nego što je bio prethodne godine.

On je odbacio medijske navode da će sezona za kukuruz propasti, kao i da je klimatskim nepogodama ugrožen rod.

- Isto je bilo i za pšenicu, pa smo imali jednu od najboljih žetvi do sad - rekao je Nedimović za RTS.

On je dodao da je cijena mesa, prije svega svinjskog i goveđeg, u trgovinama krenula na dole.

- Govedarstvo je najteža grana poljoprivrede, ljudi više od godinu dana čekaju da uzmu novac. Zato smo sad doneli mere podrške - objasnio je Nedimović.

On je dodao je i da se suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU udvostručio u odnosu na period prije tri godine, na ukupno 407 miliona evra lane, a da je samo u prvih šest mjeseci zabilježen suficit od 230 miliona.

Govoreći o voću, Nedimović je rekao da Srbiju i tu očekuje dobra godina, iako su zbog vremenskih prilika u jednom trenutku opali prinosi breskva i kajsija, ali da se veoma dobro prošlo sa malinama, te da će isto tako biti i sa jabukama.

- Dobra godina uopšte za srpsku poljoprivredu naročito za ratarstvo. Imaćemo i dobar kvalitetan suncokret, dobru cenu. Soji isto tako - smatra Nedimović.