latinica  ћирилица
12/09/2020 |  12:34 | Autor: SRNA

Srpskim turistima zarobljeno oko 100 miliona evra na stranim destinacijama

Oko 100 miliona evra građana Srbije "zarobljeno" je preko turističkih agencija u Grčkoj, Španiji, Italiji i drugim destinacijama zbog nerealizovanih putovanja usljed izbijanja epidemije virusa korona, rekao je direktor Јute, nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, Aleksandar Seničić.
Grčka plaža - Foto: Screenshot/YouTube
Grčka plažaFoto: Screenshot/YouTube

Senčić je istakao da će se novac teško odblokirati, te dodao da je uredba o zamjenskim putovanjima donesena da bi se zaštitile i turističke agencije, ali i novac potrošača.

On je za RTS rekao da je Grčka donijela propis kojim je dobavljačima, srpskim davaocima usluga, hotelijerima, vlasnicima privatnih kuća, omogućila da novac koji su uplatili ne moraju da vrate, odnosno da mogu da ga vrate početkom 2022. godine.

Senčić je rekao i da je preko turističkih agencija više od 20.000 ljudi iz Srbije na ljetovanju u inostranstvu, da je u Crnu Goru organizovano otputovalo nekoliko hiljada turista, dok je oko 50.000 to učinilo u sopstvenom aranžmanu.

Povodom navoda da je Grčka odlučila da se produži zabrana ulaska državljanima Srbije i poslije 15. septembra, Senčić je rekao da je ta odluka izvjesna, ali da treba sačekati zvaničnu potvrdu.

On je dodao da je traženo da se pod određenim uslovima omoguće službena putovanja uz pi-si-ar test na virus korona.

Što se tiče rada turističkih agencija, Seničić je naveo da je za oko 90 odsto smanjen obim posla, da je samo jedan agencija ušla u proces likvidacije, te da se nada sektorskoj pomoći države krajem sezone.