latinica  ћирилица
12/09/2020 |  15:11 | Autor: Večernje novosti

Počeo 27. Palićki filmski festival

Dodjelom nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Mirjani Karanović i premijerom filma Darka Bajića "U ime naroda", u Subotici počinje 27. festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 18. septembra.
Festival evropskog filma Palić (foto:palicfilmfestival.com) -
Festival evropskog filma Palić (foto:palicfilmfestival.com)

- Radujem se da smo poslije dva odlaganja na pragu 27. Festivala evropskog filma. Svih ovih godina trudili smo se da on opstane, postane i ostane ono što jeste - najbolji festival u našoj zemlji i okruženju - ističe Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

- Neizvjesnost je ono što godinama prati ovaj festival, bilo je nekoliko kriznih godina, ali se nikada do sada nismo susreli sa ovakvom pošasti koja je zaustavila život ne samo kod nas, nego svuda u svijetu - dodao je on.

Više od stotinu filmova biće prikazano u bioskopima Eurosinema i "Aleksandar Lifka" u Subotici i Abazija na Paliću.

Na najvećoj sceni SNP, sinoć je pretpremijerno prikazan film "Ime naroda". Ovo ostvarenje po scenariju Milovana Vitezovića, predstavlja biografsko-istorijsku priču o narodnom tribunu Svetozaru Miletiću. Njega igra Ljubomir Bandović, a u ostalim ulogama su Žarko Laušević (Јovan Јovanović Zmaj), Katarina Žutić (Milica Miletić Tomić), Nikola Ristanovski (Јaša Tomić) i ostali.