latinica  ћирилица
12/09/2020 |  15:23 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Neophodno srpsko jedinstvo, bez obzira na razlike

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ukazao je na podjele među srpskim političkim stranaka posljednjih mjeseci, te poručio da je u Republici Srpskoj neophodno srpsko jedinstvo, bez obzira na političke razlike.
Ujedinjena Srpska - Foto: RTRS
Ujedinjena SrpskaFoto: RTRS

Stevandić je istakao da srpska nesloga ne smije da se multiplikuje preko izbora i da se ne smije dogoditi da se izborni gubitnici obraćaju međunarodnoj zajednici i federalnim političkim partijama.

- Moramo međusobno da sarađujemo, bez obzira na sve političke razlike. Mora da postoji više uvažavanja. Izbori nisu bitka na život i smrt već ko će dobiti veću podršku naroda - rekao je Stevandić u Banjaluci nakon prve video-Skupštine Ujedinjene Srpske.

Ujedinjena Srpska usvojila je danas Deklaraciju o neophodnom jedinstvu o pitanju vitalnih nacionalnih interesa Republike Srpske u kojoj se, između ostalog, ističe da je jedno od načela Dejtonskog sporazuma i Aneksa četiri pravo konstitutivnih naroda u skladu sa principima Ustava BiH i međunarodnih dokumenata koji promovišu prava naroda, a dio je ustavnog sistema BiH, uključujući i pravo na samoopredjeljenje.

On je istakao da je među srpskim političkim stankama posljednjih mjeseci prisutna i "ružna retorika", dok se ništa nije promijenilo u FBiH i međunarodnoj zajednici kod onih faktora koji teže da Srpska bude manja, nesposobnija ili da se čak može i ukinuti.

- Smatramo da je Ujedinjena Srpska pozvana da baš na taj način, prije nego što počne zvanična kampanja, pošalje poruku iz cijele Srpske - rekao je Stevandić.

Stevandić je rekao da je ova stranka video-Skupštinom predstavila inovativni pristup u organizaciji političkih partija, nešto što nije rađeno i viđeno, te je naglasio da će ova stranka nastaviti tako da radi.

- U ovome je učestvovalo više od 1.500 ljudi i oko 96 odsto pozvanih delegata. Mi smo demonstrirali nešto što ne bi trebalo da bude razlog za buduće svađe i podjele, iako je izborna kampanja počela rano i sa nevjerovatnim međusobnim optuživanjem na sjednicama Narodne skupštine, koje više liče na rijaliti - rekao je Stevandić.

On je dodao da je Ujedinjena Srpska sigurna, ne samo u svoj izborni uspjeh i uspjeh svojih kandidata za načelnike, gradonačelnike i odbornike, već su sigurni da imaju politički pravac koji je primjer kako se treba raditi i organizovati politička partija, te iznositi političke stavove.