latinica  ћирилица
12/09/2020 |  15:23 ⇒ 15:48 | Autor: Večernje novosti

Venecija: Film "Oaza" najbolje evropsko ostvarenje

Na upravo završenom, 77. festivalu u Veneciji, ostvarenje "Oaza" srpskog reditelja i scenariste Ivana Ikića osvojilo je nagradu za najbolji evropski film u takmičarskoj sekciji - Dani autora, a ovo visoko priznanje dodeljuje mreža Evropa Sinemas.
Film "Oaza" (foto:Scena iz filma) -
Film "Oaza" (foto:Scena iz filma)

U svom obrazloženju za nagradu žiri je zapisao:

- "Oaza" je prelijepo snimljen i veoma poetičan film, i jednoglasno je bio naš izbor za nosioca ove nagrade. Ikićeva "Oaza" je nježna i dubko potresna, ali istovremeno i je i čist, beskompromisan pogled na život i ljubav grupe mladih ljudi sa posebnim potrebama u državnoj instituciji. Reditelj svoje glumce-naturščike tretira s velikom pažnjom i velikim poštovanjem, a oni mu uzvraćaju izuzetno snažnom i prirodnom izvođenjem. Scenario je savršeno strukturisan, a fotografija pruža predivne, upečatljive prizore. Ovo je film koji se mora vidjeti u bioskopu, i možda je najjednostavnije da prosto kažemo da jedva čekamo da ga ponovo gledamo što je prije moguće - istakao je venecijanski žiri.

Uspjeh reditelj Ivana Ikića na 77. Mostri utoliko je veći što italijanske vlasti zbog pandemije njemu i ekipi filma "Oaza" nisu, nažalost, dozvolili da dođu u Veneciju na premijeru i da ovaj izuzetni film predstave medijima i publici.

Kako ističe Ikić uz radost o nagradi, uspjeh njegovog filma veći time što u filmu mladi korisnici doma - Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove.

Oim štićenika doma u "Oazi" igraju Goran Bogdan, Maruša Majer, Draginja Voganjac...

Producenti "Oaze", Milan i Marija Stojanović posebne čestitke uputili su glavnim glumcima - djevojkama i mladićima iz Doma za djecu i mlade sa posebnim potrebama Sremčica, koji su se već učešćem u ovom filmu izborili za djelić pažnje koju zaslužuju.

- Zbog toga smo i pravili ovaj film. Nadamo se da će uskoro naši mladi glumci moći da putuju na neki od festivala i da neposredno dožive reakcije publike - navode producenti.

Nagrada Evropa Sinemas Label ustanovljena je 2003. godine sa ciljem da kroz različite podsticaje za medije, distributere i prikazivače pojača promociju, cirkulaciju i životni vijek nagrađenih filmova.

Mrežu Evropa Sinemas čini 274 bioskopa širom Evrope, a zahvaljujući ovoj nagradi "Oaza" će imati šansu da ih sve obiđe.

Ovo priznanje, prema rečima Milana i Marije Stojanović posebno je važna u godini u kojoj bioskopi rade samo nekoliko mjeseci i trebalo bi da omogući filmu da, uprkos tome, dođe do publike u ambijentu za koji je stvaran.