latinica  ћирилица
12/09/2020 |  15:40 ⇒ 15:41 | Autor: TANЈUG

Stejt department: U Srbiji se popravlja investiciona klima

Investiciona klima u Srbiji se popravlja posljednjih godina, zemlja je učinila značajan napredak, konstatuje Stejt department u godišnjem izvještaju.
Investicije - Foto: ilustracija
InvesticijeFoto: ilustracija

Ovaj izvještaj se redovno priprema za 165 stranih tržišta u cilju pomoći američkim kompanijama pri donošenju poslovnih odluka.

Unapređenje investicione klime u Srbiji zasniva se, kako se navodi u izvještaju, na makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, unapređenoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja EU, koji predstavlja podsticaj za pravne promjene koje unapređuju poslovno okruženje, ocijenio je Stejt department.

Kako je navedeno, Vlada Srbije uspješno je završila trogodišnji stend-baj aranžman sa MMF-om i premašila sve svoje fiskalne ciljeve za 2018. godinu, a Srbija je napredovala za četiri mjesta na Duing biznis listi Svjetske banke i sada je rangirana kao 44.

Stejt department ukazuje da je važan prioritet za Vladu Srbije i dalje privlačenje stranih investicija i ističe da američki investitori pozitivno ocjenjuju Srbiju, posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, prije svega sa EU.

Ocjenjuje se i da su, uprkos značajnom napretku, pred Srbijom i dalje izazovi, posebno u pogledu administrativnog kašnjenja i korupcije.

Navedeno je, kako prenosi RSE, da su kompanije iz Srbije suočene sa privremenim izvoznim restrikcijama poljoprivrednih proizvoda i za sve lijekove u martu i aprilu 2020. godine, usljed pandemije kovida 19.

U izvještaju se dodaje da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rješavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orijentisanom kapitalizmu.

Na zakonodavnom polju, Vlada Srbije je sprovela značajne reforme Zakona o radu, građevinskih dozvola, inspekcije, javnih nabavki i privatizacije koje su pomogle da se unaprijedi biznis-okruženje, navodi se u izvještaju i dodaje da Vlada Srbije polako napreduje u rješavanju sudbine problematičnih državnih preduzeća.

Ukoliko Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi mogle da nastave da rastu u narednim godinama, zaključuje Stejt department u analizi.

Kada je riječ o samoproglašenom Kosovu, koje je zasebno obrađeno, Stejt Department ocjenjuje da su glavni problemi - ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, politička nestabilnost i miješanje u ekonomiju, korupcija, nepouzdano snabdevanje energijom, veliki neformalni sektor, poteškoće u uspostavljanju imovinskih prava i slaba vladavina zakona.

U izvještaju za 2020. godinu naglašava se da su međunarodna finansijska podrška i doznake dijaspore bile osnove ekonomskog rasta.

Stejt department napominje da u posljednje vrijeme političko okruženje na tzv. Kosovu karakterišu kratki izborni ciklusi i produženi mandati vlada, a da se u javnosti kao najveći problem vidi visoka stopa nezaposlenosti.