latinica  ћирилица
12/09/2020 |  17:41 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Vlasenica: Obilježeno 28 godina od osnivanja Јurišnog odreda

Pripadnici Јurišnog odreda Vlasenica, obilježili su danas 28 godina od formiranja ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske, koja je 1992. godine hrabro stala u odbranu srpskih ognjišta.
Vlasenica - parastos - Foto: SRNA
Vlasenica - parastosFoto: SRNA

Obilježavanju su prisustvovali ratni komandant jedinice Miroslav Kraljević, porodice poginulih boraca, predstavnici Boračkih organizacija Vlasenice i Šekovića, te pripadnici nekadašnje Јedinice šekovićke Garde.

Ratni komandant jedinice Miroslav Kraljević rekao je da su ratni dani bili sudbonosni i teški za srpski narod, ali da se grupa najhrabrijih i najodanijih boraca okupila i stala na branik otadžbine da bi sačuvali Republiku Srpsku stvorenu 9. januara 1992. godine.

On je dodao da je Јurišni odred imao više od 700 boraca, a živote je položilo 35 boraca, koje je nazvao najčasnijim sinovima Vlasenice i susjednih opština.

Kraljević je izjavio da je obaveza svih da se na ovaj dan okupljaju i da poginule borce nikada ne zaborave.

- Obaveza je mene kao komandanta da okupljam svoje jurišnike, da okupljam sve naše građane, sve borce Vojske Republike Srpske, da ne zaboravimo one koji su dali živote i njihove porodice - rekao je Kraljević i dodao da je bitno da svi budu okupljeni oko Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije u Vlasenici Mile Simanić podsjetio je da je ova dobrovoljačka jedinica odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske drugog reda

On je napomenuo da ovaj dan obilježavaju pod motom "Dostojni svojih predaka, a ponos svojih potomaka", jer se tako i osjećaju.

- Mislimo da smo ostvarili taj cilj, da se preci neće postidjeti naših djela, a da će potomci imati neku snagu iz naših djela koja će im biti potrebna u radu, životu i stvaranju Republike Srpske - dodao je Simanić.

Povodom obilježavanja 28 godina od osnivanja Јurišnog odreda organizovana je posjeta Spomen-sobi poginulim pripadnicima VRS, položeno je cvijeće na Vojničkom groblju, te služen parastos za poginule borce u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.