latinica  ћирилица
12/09/2020 |  17:44 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Očuvanje nacionalnog identiteta - zajednička obaveza Srpske i Srbije

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da je očuvanje nacionalnog identiteta Srba obaveza Republike Srpske i Srbije, te da je mnogo toga usaglašeno sa vlastima u Beogradu, poput zaključka da se 15. septembar obilježava kad Dan srpskog jedinstva.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

Čavić je rekao da Srbi u Srpskoj i Srbiji imaju zajedničku istoriju, pripadaju istom narodu, a atak na srpske nacionalne vrijednosti je i atak na institucionalni položaj srpskog naroda, u bilo kojoj državi da se nalazi.

- Ono što smo ranije držali na simboličnom nivou, danas treba da pomaknemo u praktičnom smislu, prije svega da izgradimo zajednički nacionalni odnos prema nekoliko pitanja - izjavio je Čavić u Banjaluci.

On je podsjetio da je u Drugom svjetskom ratu nad Srbima počinjen genocid od Nezavisne Države Hrvatske, te da oni koji su bili njegovi kreatori moraju da nose taj teret.

- Sa Srbijom radimo zajedničku politiku da se uspostavi jedinstven datum obilježavanja naše nacionalne tragedije i genocida koji smo preživjeli. Nemamo nikakvog razloga da izbjegavamo da govorimo da smo bili izloženi NATO agresiji i da smo imali žrtve, ali i "Oluju", najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata - naglasio je Čavić.

On je podsjetio da Srpska, prema Dejtonskom sporazumu, ima pravo na uspostavljanje specijalnih i paralelnih veza sa susjednim državama i da je, pored sporazuma sa Srbijom, namjeravala da isti potpiše i sa Crnom Gorom, ali tamošnja vlast na čelu sa Milom Đukanovićem za to nije imala razumijevanja, volje ni želje.

- Njihov politički pristup je bio negiranje Srpske kao faktora regionalnih političkih odnosa i vlast DPS-a je isključivo gradila odnose sa BiH, negirajući da najveći broj svih prioriteta nije na BiH, već na entitetima - rekao je Čavić.

Čavić je izrazio nadu da će promjena vlasti u Crnoj Gori omogućiti da se u nekom periodu uspostavi sporazum o specijalnim i paralelnim vezama te zemlje sa Srpskom.

Vlada Republike Srpske usvojila je nedavno zaključak da se 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.