latinica  ћирилица
12/09/2020 |  17:48 ⇒ 17:49 | Autor: SRNA

Isporučene steone junice, pomoć mladim mljekarima

Mladim proizvođačima mlijeka u Rogatici i Han Pijesku danas su isporučene steone junice simentalke da bi od Mljekare Pađeni iz Bileće obezbijedili siguran otkup mlijeka.
Farma (arhiv) - Foto: RTRS
Farma (arhiv)Foto: RTRS

Mladim mljekarima isporučeno je pod 19 steonih junica austrijskog simentalci. U Rogatici su još dobili i tri junice češkog simentalca.

Ova pasmina podijeljena je u okviru projekta pomoći kooperantima, čiji je lider Mljekara Pađeni.

Viši stručni saradnik za stočarstvo, resor pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom Ministarstvu Svijetlana Mičić rekla je da se već godinu i po radi na realizaciji pilot-projekta na unapređenju mljekarstva kod mladih proizvođača.

Ona je navela da 40 odsto sredstava obezbeđuje resorno ministarstvo, 10 odsto lokalna zajednica, a ostatak poljoprivredni proizvođači, kooperanti, posredstvom isporuke mlijeka i direktnim novčanim plaćanjem.

Mičićeva je istakla da će kancelarija u narednom periodu obići sve poljoprivredne proizvođače, da se vidi kakve su reproduktivne osobine junica, a kasnije će biti praćena i njihova mliječnost.

Koordinator sirovinske baze za Sarajevsko-romanijsku regiju Mljekare Pađeni, Božidar Zoranović, rekao je da će na ovaj način poboljšati poljoprivrednu proizvodnju na području regije, gdje je u okviru projekta pomoći kooperantima isporučeno više od 100 steonih junica.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić rekao je da je cilj ove pomoći da se poboljša mliječnost i pasminski sastav grla, te poveća broj domaćinstava koja se bave proizvodnjom mlijeka.

On je napomenuo da je ova opština u prošloj godini Mljekari Pađeni isporučila više od 850.000 litara mlijeka.

Kooperanti sa područja opštine Han Pijesak prošle godine su isporučili milion i 100 hiljada litara mlijeka Mljekari Pađeni.