latinica  ћирилица
12/09/2020 |  19:10 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Zlatni septembar - mjesec podrške djeci oboljeloj od raka (VIDEO)

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti Iskra obilježava Zlatni septembar - mjesec podrške djeci oboljeloj od raka, u cilju podizanja svijesti o ovoj bolesti kod djece i adolescenata.
Zlatni septembar -
Zlatni septembar

Članovi Mreže mladih liječenih od raka Republike Srpske Mladice, osnovane unutar udruženja Iskra, danas su na banjalučkom Trgu Krajine dijelili zlatne trake, balone i maske - prvu liniju zaštite od virusa korona.

Epidemiološka situacija u Srpskoj odrazila se i na obilježavanje Zlatnog septembra, pa su mnoge aktivnosti ovaj put izostale. No ovi, zlatni mladići i djevojke, istrajni borci protiv opake bolesti, koja ne zna za pol i godine, podsjetili su nas još jednom da noseći maske, štitimo one koji godinama vode bitku za život.

- Ljudima podižemo svijest da moraju nositi maske, da ovaj virus još nijr nestao i da trebamo svi da se čuvamo, a pogotovo mala djeca koja se liječe - kaže Danijela Stojičić, članica Mreže mladih liječenih od raka - Mladice.

Miloš Malešević, student treće godine medicine, sa teškom bolešću suočio se u aprilu 2013. godine na samom kraju osnovnog obrazovanja kada mu je postavljena dijagnoza - akutna limfoblastična leukemija. Ovaj pobjednik, u septembru 2018. osnovao je Mladice Republike Srpske - Mrežu mladih liječenih od raka Republike Srpske.

- To je toliko dugotrajan i mukotrpan proces da je najveću snagu potrebnu uložiti da se ostane pozitivan u toj borbi. To je proces koji prolazi, liječenje traje, bez obzira kakvi mi bili, međutim to je znatno lakši proces ako mi ostanemo pozitivni i ako nađemo zvijezdu vodilju u svemu tome - kaže Malešević.

Zbog Danijele, Miloša i svih ostalih heroja, jake volje, ali slabijeg imuniteta, dobro je da se pridržavamo preporuka ljekara - držimo distancu, dezinfikujemo ruke i nosimo masku.