latinica  ћирилица
12/09/2020 |  21:52 ⇒ 21:53 | Autor: SRNA

Balkanski kartel - kokain iz Јužne Amerike, uporišta u većim evropskim lukama

Načelnik Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Mario Kovač rekao je da tzv. balkanski kartel obuhvata različite kriminalne grupe koje djeluju, odnosno potiču s područja država zapadnog Balkana, a specijalizovane su za prekookeansko krijumčarenje kokaina.
Zapljena kokaina (foto: Guardia Civil) -
Zapljena kokaina (foto: Guardia Civil)

- One su fluidne, vrlo prilagodljive, organizuju se koji put i ad hok, udružuju, imaju uporišta u većim evropskim morskim lukama, imaju dobre veze u državama Јužne Amerike, odakle i nabavljaju kokain - rekao je Kovač za HRT.

Španska obalska straža je na Kanarskim ostrvima presrela jedrilicu koja je plovila pod hrvatskom zastavom. U njoj je pronađena gotovo tona kokaina koji bi u uličnoj prodaji vrijedio više od 40 miliona evra. Na brodu su bila tri hrvatska državljanina za koje se pretpostavlja da su dio tzv. balkanskog kartela.

Kovač je naveo da je zaplijenjena droga namijenjena, prije svega, španskom i francuskom tržištu, ali se kroz ulaz u njihove luke droga rastura u sve zapadnoevropske države.

- Na kraju krajeva, s obzirom na to da su počinioci bili s područja Hrvatske, sigurno je jedan manji dio te droge završio i na hrvatskom narko-tržištu - rekao je Kovač.

U međunarodnoj akciji "Falkuša" učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.