latinica  ћирилица
13/09/2020 |  12:10 ⇒ 12:14 | Autor: sputniknews.com

Buking otpušta radnike

Kompanija za rezervacije hotela i kuća za iznajmljivanje Buking (Booking.com) objavila je da, zbog posljedica krize prouzrokovane virusom korona, kreće u restrukturisanje svog poslovanja.

Razlog su loši rezultati ove sezone, ali i drastični pad interesovanja za turističkim putovanjima koji, kako smatraju u toj kompaniji, u dogledno vrijeme neće biti puno veći.

Šteta koju je mnogim granama svjetske privrede nanijela pandemija virusa korona zbrajaće se još godinama, ali već sada je jasno da je najviše stradala industrija putovanja. Tokom pandemije bili su  obustavljeni letovi, nisu saobraćali ni vozovi ni autobusi, a i granice su zatvorene.

Kompanija je još početkom avgusta najavila da otpušta četvrtinu radne snage, odnosno više od 4.000 zaposlenih.

O predstojećem restrukturisanju Buking je prije dva dana obavijestio partnere iznajmljivače, navodeći da je kovid 19 uveliko uticao na branšu u kojoj posluju.

- Partneri poput vas primijetili su pad potražnje kao što smo ga i mi primijetili. U avgustu smo najavili da će doći do restrukturisanja. Naš trenutni broj zaposlenih zamišljen je za puno veći obim posla nego što ga imamo sada, a količina posla se nažalost neće povećati u bliskoj budućnosti - naveli su iz ove kompanije.

Iz kompanije poručuju da su učinili sve što je u njihovoj moći da spasu radna mjesta, ali i navode da su "svjesni činjenice da se nešto mora promijeniti da bi i dalje mogli da pružaju podršku zajedničkim korisnicima i partnerima".

Buking je osnovan 1996. u Amsterdamu kao mala start-ap kompanija koja se razvila u jednu od najvećih za onlajn rezervaciju smještaja u svijetu.

Dio te grupe je Buking holdings koji ima oko 17.000 zaposlenih u više od 70 zemalja u svijetu.

Preko te platforme, prema podacima kompanije, dnevno se, prije izbijanja pandemije, rezervisalo više od 1,5 miliona noćenja, prenosi portal Seebiz.