latinica  ћирилица
13/09/2020 |  13:51 | Autor: SRNA

Novi sramni pokušaj albanskih istoričara da otmu srpsku baštinu

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija, te poručuje da će država Srbija i srpski narod brinuti o svakom kamenu svog kulturnoistorijskog nasljeđa.
Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Manastir Visoki DečaniFoto: SRNA

- Nije prvi put da se ovakve aktivnosti sprovode s ciljem potpunog poništavanja i brisanja iz istorije srpske kulturne baštine, materijalne i nematerijalne - saopštilo je Ministarstvo povodom teksta "Prisvajanje srednjevijekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", istoričara Bedrija Muhadrija, objavljenog juče u prištinskim novinama Koha ditore.

U saopštenju se ocjenjuje da autor teksta, bez ikakve valjane argumentacije i u odsustvu vjerodostojnih podataka, tvrdi da "teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjića", kao i da su "najstarije srpske crkve građene uglavnom na uskoj teritoriji Raške".

- Nažalost, svjedoci smo ponovne provokacije kosovskih albanskih autora i medija koji ovim postupkom iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na Kosovu i Metohiji posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i Srpske pravoslavne crkve u južnoj srpskoj pokrajini - piše u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovaj put apeluje da međunarodna zajednica i organizacije sa najvećom pažnjom pristupe zaštiti srpskog kulturnog nasljeđa, što je i njihova obaveza, potvrđena i ranijim i nedavno potpisanim sporazumom.

Iz Ministarstva poručuju da će država Srbija i srpski narod, gdje god da živi, brinuti o svakom kamenu i svakom djeliću svog kulturnoistorijskog nasljeđa na Kosovu i Metohiji, kao o svom najvećem blagu.

- Vjerujemo da ćemo kao i do sada u tome imati podršku i međunarodnih institucija i moralnijeg dijela čovječanstva. Na besmislene falsifikate albanskih revizionista gledamo sa prezirom i žaljenjem - ističu iz Ministarstva kulutre i informisanja Srbije.