latinica  ћирилица
13/09/2020 |  15:06 | Autor: SRNA

Petković: Istražiti zločin nad Srbima u Bravnicama

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Milan Petković pozvao je Tužilaštvo BiH da istraži zločin koji je na današnji dan prije 25 godina počinjen nad 81 srpskim civilom u selu Bravnice kod Јajca i za koji još niko nije odgovarao.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- Riječ je o jednom od najstrašnijih zločina u proteklom ratu u BiH, iako je svaki zločin težak i poseban na svoj način. Ali, građane boli to što do danas za ovo niko nije odgovarao - rekao je Petković Srni.

On je dodao da su, prema informacijama koje su bile dostupne u poslijeratnom periodu, a i danas, taj zločin počinili pripadnici regularne Hrvatske vojske, što bi trebalo ispitati.

- Ne znamo ko je to sve ove godine zataškavao, ali smatramo da je došlo vrijeme da se i to otkrije - naglasio je Petković.

Tokom akcije "Maestral" 13. septembra 1995. godine svirepo je ubijen 81 srpski civil, a nekoliko desetina ljudi je ranjeno. Ubijeno je osmoro dece, a posmrtni ostaci troje njih još nisu pronađeni.

Zločin su počinili pripadnici Hrvatske vojske iz Druge i Četvrte gardijske brigade koji su tog dana presreli kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Јajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika.

Najmlađa žrtva je bio trogodišnji Dragan Јanković. U masovnoj grobnici Carevo Polje kod Јajca 1998. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 57 žrtava iz Bravnica, a 24 civila se i dalje vode kao nestali.

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet o ovom zločinu, a na ovom slučaju sarađuje sa beogradskim Tužilaštvom za ratne zločine.