latinica  ћирилица
13/09/2020 |  16:13 | Autor: SRNA

Služen pomen Srbima stradalim u napadu na 13 zapadnokrajiških opština

Srbima koji su stradali u napadu hrvatskih i muslimanskih snaga na 13 zapadnokrajiških opština 1995. godine danas je služen pomen u Crkvi Blage Marije u fruškogorskom naselju Banstol.
Banstol - položeni vijenci - Foto: SRNA
Banstol - položeni vijenciFoto: SRNA

Pomen je organizovao Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, čiji je predsjednik Ranka Srdić Milić naglasila da su dobro poznate razmjere zločina nad Srbima od 28. jula do 10. oktobra 1995. godine u tih 13 zapadnokrajiških opština.

- U Mrkonjić Gradu je bila masovna grobnica sa 181 stradalim Srbinom. Po drugim manjim naseljima tog područja otkrivene su grobnice sa još 186 ubijenih Srba - rekla je Milićeva.

Milićeva je napomenula da zvanična statistika kaže da je u tom periodu na prostoru 13 zapadnokrajiških opština stradalo 1.674 Srba vojnika i civila, što nikada ne smije biti zaborvaljeno.

Ona je napomenula da je velika sila tada udarila na Srbe, sa svih starana su ih pritisli regularna Hrvatska vojska, Hrvatsko vijeće odbrane /HVO/, Peti korpus tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, a imali su i pomoć NATO pakta.

Prema njenim riječima, pomeni na stradanja Srba u tom periodu 1995. godine obilježavaju se na mnogim stratištima zapadne Krajine.

- Јuče je bio na Klekovači, potom na Vlašiću gdje su pojedinci iz nekadašnje Armije BiH pokušali da spriječe pomen za 21 poginulog srpskog vojnika - podsjetila je Milićeva.

Pomenu su prisustvovali predstavnici zavičajnih udruženja iz nekadašnje Republike Srpske Krajine /RSK/, kao i onih koja nisu članice Saveza, Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Fonda za pomoć izbjeglim i prognanim Vojvodine, te izbjegli Srbi koji danas žive u Srbiji.

Današnji pomen upriličen ja na Dan svetih mučenika jasenovačkih koji Srpska pravoslavna crkva obilježava kao slavu, a pomen je služio otac Siniša Hrvačević.

Prije 25 godina hrvatske i muslimanske snage napale su zapadnokrajiške opštine Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Ripač /Bihać/, Kupres, Јajce, Ključ, Sanski Most, Krupu na Vrbasu, Srbobran /Donji Vakuf/, Šipovo i Mrkonjić Grad.