latinica  ћирилица
13/09/2020 |  17:33 ⇒ 17:37 | Autor: RTS

Grčka se naoružava, stižu fregate i helikopteri

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je hitnu nabavku 18 francuskih višenamenskih aviona "rafal", četiri nove fregate i nekoliko mornaričkih helikoptera. Istovremeno, vojska će regrutovati dodatnih 15.000 vojnika.
Grčka - Foto: Beta/AP
GrčkaFoto: Beta/AP

Tenzije u odnosima sa Turskom i nekoliko bliskih susreta flota dvije države u istočnom Mediteranu, naveli su vlasti u Atini da pokrenu ozbiljan program modernizacije oružanih snaga, koji uključuje nabavku novih aviona, ratnih brodova, helikoptera, ali i regrutaciju još oko 15.000 vojnika, piše Katimerini.

Osim nabavke četiri nove fregate, Grčka planira hitnu modernizaciju postojećih brodova klase Meko, kao i kupovinu četiri nova helikoptera "romeo". Ti helikopteri su mornarička verzija poznatih letjelica "blekhok".

U narednih pet godina, kako je najavio Micotakis, grčke oružane snage biće brojnije za 15.000 vojnika.

Grčki mediji su javili da je plan premijera Micotakisa najšira modernizacija oružanih snaga te države u posljednjih 20 godina.

Tenzije između Grčke i Turske dostigle su tačku ključanja sredinom avgusta, kada su se sudarile grčka i turska fregata. Incident se dogodio tokom opasnih manevara flotile koja je pratila turski istraživački brod Oruč Reis, poslat u istočni Mediteran kako bi istražio rezerve prirodnog gasa, na koji Ankara polaže pravo.

Tenzije na liniji Atina - Ankara izazvale su niz reakcija, pa se Francuska odmah svrstala na stranu Grčke i u region uputila nosač helikoptera, fregatu i dva "rafala". Atinu je podržao i Izrael, dok je Njemačka pozvala sukobljene strane na razum.

Grčka je, u međuvremenu, pozvala Amerikance da pojačaju prisustvo u istočnom Mediteranu. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Denidas je značajnije angažovanje američkih snaga zatražio od državnog sekretara SAD Majka Pompea u Beču.

Manevre na moru pratila je i serija zapaljivih izjava turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je u subotu upozorio Emanuela Makrona, ali i Grčku da će imati ozbiljne probleme sa njim.