latinica  ћирилица
13/09/2020 |  18:54 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Mrkve i peršuna ima u Semberiji, ali najteže plasirati robu (VIDEO)

Braća Hadžići iz Јanje kod Bijeljine jedni su od najvećih proizvođača korjenastog povrća u Semberiji. Mrkvu i peršun zasijali su na više od 70 dunuma oranica, a zbog obilnih kiša tokom juna mjeseca prinos je umanjen zbog truleži. Ipak najveći problem predstavlja im plasman robe na tržištu koji ugrožava roba iz uvoza i prodaja robe na crno.
Proizvođači mrkve - Foto: RTRS
Proizvođači mrkveFoto: RTRS

Mensur Hadžić ove godine zasijao je mrkvu na 40 dunuma. Kaže godina je bila teška za proizvodnju ove kulture jer je zbog čestih padavina u junu i velike količine vlage došlo do njenog trulenja što se vidi i na oranicama sa kojih je povadio usjev.

- Nisam uspio ove godine da je sačuvam od truleža na ovoj njivi pogotovo, na ranijoj je bila bolja. Uhvatile mnogo jake temperature 35-40, a padne velika količina vlage tako da nije bilo uspješno na ovoj parceli. Prosječno nam rodi 5-6 tona po dulumu, opet će u prosjeku biti 5 tona. Imao sam neke parcele do 7 - kaže Mensur Hadžić.

Njegov mlađi brat nije zadovoljan ni prinosom koji je na većini njegovih njiva podbacio upravo zbog velike količine vlage i kretao se oko tri tone. Na pet dunuma zasijao je peršun čijim je kvalitetom ali i rodom zadovoljan, ali je problem plasman.

- I on je dobar ove godine, ali i on ne može da se proda radi drugog uvoza robe na crno što se dovozi. Ako je peršun 3 KM kila mi moramo da dajem po marku i po do dvije. Da bi mogli da prođemo, da bi prodali nešto, uspjeli.To su baš cijene smiješne i naš narod umjesto da uzima našu robu domaću oni uzimaju sve sa strane i ne znam dokle će tako - priča Ilijas Hadžić.

Iako se svake godine suočavaju sa poteškoćama ipak ne odustaju od ove proizvodnje. Oni su treća generacija koja proizvodi korjenasto povrće.

- Krećemo od februara, s prvim danima proljeća , čim može da se uđe u njivu mi počnemo to da sijemo. Јedna stiže, druga se sije i tako imamo do jeseni. Ovu njivu smo gotov uspremili. Sijemo sjeme presto, to je sjeme iz Francuske. Zahtjevna je, moraš svaki dan da budeš u njivi. Ranu mrkvu pokrivamo agrilom, sad je i to skupo - poručio je Mensur Hadžić.

Iako su u proteklom periodu uložili značajna sredstva u mehanizaciju, mašine za vađenje i traktore neophodno je da nabave kombajn, mašine za pranje mrkve i pakovanje.

Hadžići su imali u planu i da izgrade hladnjaču u kojoj bi skladištili mrkvu kako je zbog neadekvatnog skladištenja ne bi morali prodavati po niskim cijenama. Osim korjenastim povrćem bave se i proizvodnjom luka i špinata.