latinica  ћирилица
13/09/2020 |  18:56 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Da se ne zaboravi: Dan svetih novomučenika jasenovačkih (VIDEO)

Svetom arhijerejskom liturgijom u Јasenovcu, koju je služilo osam episkopa, proslavljen je praznik Novomučenika jasenovačkih. U vječni spomen na njih osveštana zimska kapela u manastirskom kompleksu.
Јasenovac, sjećanje - Foto: RTRS
Јasenovac, sjećanjeFoto: RTRS

Slavonski Srbi su tokom prošlog vijeka doživjeli istinski pogrom. Iako su danas na nivou statističke greške, koliko umiju i mogu čuvaju sjećanje na žrtve Јasenovca.

- Radi toga što su moji, iz moje kuće devetoro je nestalo bez traga u jasenovačkom logoru - kaže Đuro Bajević iz Novske, a na njegovu priču se nadovezuje Nikola Ivanović iz Pakraca.

- Mi, Srbi u Hrvatskoj, radimo intenzivno na tome da očuvamo to jedno živo sjećanje koje i dalje postoji u narodu, na jedno strašno stradanje koje se desilo tokom Drugog svjetskog rata - ističe Nikola.

Istina o Јasenovcu ne smije ostati skrivena, već je potrebno koliko je moguće, sačuvati ime i prezime svake od žrtava. Za to je potrebna institucionalna podrška.

- Treba da popišemo naše žrtve, koliko god je to moguće do krajnjih granica, koliko je to moguće ostvariti, a ne da brojimo. Broj će doći sam po sebi - naglašava Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

Dragan Davidović, direktor Sekretarijata za vjere u Vladi Republike Srpske, naglašava da je ovo veoma važan datum za sve u Srpskoj.

- Vlada Republike Srpske, čiji sam danas predstavnik ovdje, na dan sjećanja Novomučenika jasenovačkih, daje svoj doprinos u materijalnom i duhovnom smislu - naglašava Davidović.

Osim nove kapele, manastir u Јasenovcu od danas je bogatiji za spomen-obilježje, kao i dvije spomen-ploče, od kojih je jedna posvećena srpskom filosofu i logorašu dr Žarku Vidoviću.

- Јasenovac – zaista istinsko mjesto druge Velike Subote, mjesto gdje se osjeća Vaskrsenje, kao nigdje drugdje na planeti - riječi su episkopa Pakračko-slavonskog Јovana.

Na ovom mjestu srpske Golgote, blaženopočivši patrijarh German je 1984. godine rekao: "Oprostiti možemo, zaboraviti ne smijemo!" Molitveno sjećanje i jeste cilj duhovnih sabranja, da bi se istina o stradanju sačuvala za naraštaje koji će tek doći.