latinica  ћирилица
13/09/2020 |  21:46 | Autor: SRNA

Brisel zagovara postepenu integraciju zapadnog Balkana

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da Brisel zagovara opciju postepene integracije zemalja zapadnog Balkana u blok, ali da je i dalje u velikoj mjeri prisutno neslaganje Beograda i Prištine oko Kosova.

- Ako mi ne stabilizujemo Balkan onda će biti teško da budemo smatrani geopolitičkom silom. Јer niko drugi to neće učiniti, samo Evropljani - rekao je Borelj u intervjuu za "Fajnenšel tajms" koji je danas objavljen.

On je dodao da pitanje Balkana predstavlja posebnu zabrinutost za EU.

Borelj je naglasio da je "susjedstvo EU praktično u plamenu" i založio se za "snažan i jedinstven odgovor" svih članica bloka.

- U posljednjih 10 mjeseci naše susjedstvo je zahvatio plamen, od Libije do Bjelorusije. Sve je mnogo gore nego što sam očekivao -rekao je Borelj.

Govoreći o regionu Sredozemlja, Borelj je naveo da su tenzije između Grčke, Turske i Kipra počele da rastu eksponencijalno i postoji ozbiljan rizik da sukob preraste nivo riječi.

Tenzije su porasle kada je Turska počela sa istraživanjem energenata u spornim dijelovima Sredozemnog mora na koja pravo polažu i Grčka i Kipar.

Grčka je u međuvremenu rasporedila pomorske i vazdušne jedinice, dok je Francuska naredila vojne patrole.

Lideri EU razgovaraće o Turskoj 24. septembra.

Govoreći o Bjelorusiji, Borelj je rekao da će ministri spoljnih poslova EU 21. septembra sačiniti listu restriktivnih mjera protiv zvaničnika umiješanih u namještanje predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 21. septembra.

Brisel je odbacio rezultate izbora u Bjelorusiji održanih 9. avgusta na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko osvojivši 80 odsto glasova.

EU je, takođe, osudila nasilnu represiju mirnih protesta i upozorila na uvođenje sankcija.