latinica  ћирилица
14/09/2020 |  07:42 ⇒ 11:49 | Autor: SRNA

Sokolac: Obilježavanje Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu danas će biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Mali Zejtinlik - Foto: SRNA
Mali ZejtinlikFoto: SRNA

Vijenci će biti položeni na Centralni krst na Vojničkom spomen-groblju, a potom će u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji biti služen parastos za poginule borce i civile, najavljeno je iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Pale.

Ova organizacija, koja je organizator, očekuje da se na vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik", gdje je sahranjeno oko hiljadu poginulih boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije, okupe predstavnici grada Istočno Sarajevo i opština koje se nalaze u njegovom sastavu.

Na zidovima Manastira na Ravnoj Romaniji umjesto ikonopisa ispisana su imena više od 4.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji osveštana je 2002. godine, a proglašena manastirom tri godine kasnije i u narodu je poznata kao Sokolica.