latinica  ћирилица
14/09/2020 |  08:40 | Autor: SRNA

"Vratiti status ćirilici u Crnoj Gori"

Bilo bi prirodno da nova vlada u Crnoj Gori vrati stanje prije početka državnog nasilja nad srpskim jezikom i njegovim govornicima u toj državi, te da ćirilica ponovo dobije status koji zaslužuje, ističe predsjednik Odbora Srpske akademija nauka i umetnosti /SANU/ za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

- Potrebno je povući onaj nakaradni zakon o jeziku koji je namerno napravljen tako da bi omogućio državi svakojako nasilje nad srpskim jezikom i njegovim govornicima, a zatim ponovo urediti tu oblast u skladu sa jezičkom stvarnošću i naučnim činjenicama - rekao je Tanasić za "Večernje novosti".

On naglašava da treba poništiti grubo ogrešenje prethodne vlasti i ukazuje da nije riječ samo o preimenovanju srpskog jezika, već o ogromnim falsifikatima o srpskoj pisanoj i uopšte kulturnoj baštini.

- Narodu Crne Gore je preko noći njegovo tradicionalno pismo silom zamenjeno drugim. Јe li preko noći celom stanovništvu, bez podrške države omrzlo njegovo dotadašnje pismo na kojem je stvaralo svoju viševekovnu kulturu? - upitao je Tanasić.

On očekuje da će, kada se vrati srpski standardni jezik, tri slova koja su uvrštena u crnogorsku abecedu biti vraćena tamo gdje im je mjesto - u dijalekat i govor, te da će ćirilici biti vraćen status koji zaslužuje.

Akademik Matija Bećković upozorio je da su Srbi jedina nacija koja je progonjena u Crnoj Gori i da su joj uzeti jezik, pismo i vjera.

- Demokratska opozicija treba prvo da uspostavi vlast i zakon i da obezbijedi da može da se govori i da ne mora da se laže. A onda će druge stvari logično doći na dnevni red. Bojim se da neće stavljanjem u prvi plan pitanja kao što su NATO, Kosovo i EU sprečiti da se okrene prvi list kako bi se vidjelo šta je radila prethodna vlast u posljednjih 14 godina, od kako se Crna Gora osamostalila-  rekao je Bećković.