latinica  ћирилица
14/09/2020 |  10:45 ⇒ 10:45 | Autor: SRNA

"Apsurd - ukupno 4.886 oficira i podoficira komanduje sa samo 3.968 vojnika"

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u parlamentu BiH Dušanka Majkić rekla je da je apsurno da je broj oficira i podoficira nesrazmjerno veći od broja vojnika u Oružanim snagama BiH, a to znači da je prošle godine 4.886 oficira i podoficira komandovalo sa samo 3.968 vojnika.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

- To je apsurd, iako se još od uspostavljanja Oružanih snaga znalo da se broj mora prilagoditi odnosu 70 naspram 30 u korist vojnika. Ministarstvo odbrane godinama ništa nije uradio na tom planu - naglasila je Majkićeva, dodavši da je zbog toga posljednjih godina i budžet resora odbrane uglavnom trošen za personal, a ne opremu i obuku.

Ona je istakla da su stanjem nezadovoljni i vojnici.

- Iako u skladu sa zakonom službu napuštaju sa navršenih 40 godina života, odlaze i ranije. Treba na vrijeme planirati, ali mi to ne znamo. I to pokazuje probleme u vojnim redovima - rekla je Majkićeva za Glas Srpske.

Činjenica je i da je prošli saziv Predsjedništva BiH u februaru 2018. imenovao nove generale i brigadire na 13 pozicija u Oružanim snagama BiH, a prijedlog koji je Predsjedništvo BiH uputilo u parlament BiH nije dobio saglasnost parlamenta, koji u skladu sa Zakonom o odbrani potvrđuje ta imenovanja.

- Јedinicama komanduju generali čije imenovanje nije prošlo svu zakonsku proceduru. Odluke koje donose nemaju zakonsku težinu, a posljedice toga mogu biti nesagledive - rekla je Majkićeva.

Na posljednjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost pred članovima komisije našao se izvještaj o radu Savjeta ministara BiH az 2019. godinu u dijelu nadležnosti koji se tiče zadataka te komisije.

Najzanimljivija rasprava je, prema ocjenama Majkićeve, vođena o aktuelnom stanju u Ministarstvu odbrane, u okviru kojeg su i Oružane snage BiH, te o resoru bezbjednosti i podsjetila da je cijeli taj sektor u rukama Bošnjaka - uglavnom su rukovodioci kadrovi iz SDA, osim Ministarstva odbrane, kojim rukovodi DF.

- Ministarstvo odbrane, za koje se prosječno godišnje izdvaja 280 miliona KM, za 15 godina od formiranja nije uspjelo da riješi nijedan ključni problem - naglasila je Majkićeva.

U izvještaju koji im je predočen piše da je planirano da imaju ukupno 10.961 profesionalno vojno lice, a popunjena su 9.702 mjesta, te da nedostaju još 1.252 vojnika.